Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Рилският манастир (статия) - Туризъм, България, Религия, Рила, Рилски манастир
Рилският манастир

Автор: Димитър Грозданов, вторник, 11 август 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Красотата на Рила планина е почти магична. Неземно зелена, гъста, усойна, потайна, дива. Рилският манастир се извисява могъщо и митично сред нея, обграден от гори и върхове, място на вяра и история, сърце и душа на българщината от векове. Но така хубаво го е казал поетът, нека просто припомним думите му, наместо неловко да търсим свои:

Сега съм у дома, сега съм в моя мир -
мир въжделен и драг. Тук волно дишам ази,
по-светло чувствувам; свещен, отраден мир
изпълня ми духът, от нов живот талази
нахлуват в мен, трептя от нови ощущенья,
от прясна сила, мощ и тайни песнопенья.

Сега съм у дома, сега съм пак поет -
във лоното на таз пустиня горска, свята;
разбирам на леса любовний тих привет,
на струите шума, на бездната мълвата.
Разменям тайна реч с земя и синий свод
и сливам се честит във техния живот.

Сега съм у дома, в сърцето съм на Рила.


Така описва тукашната природа Вазов в „При Рилския манастир”. Едва ли може да се намери по-умело определение за безвремието, царящо около манастира. Макар и отдавна да се е превърнал в една от най-популярните туристически дестинации в България, статут носещ със себе си сума недосатъци - приказливи чужденци, алъш-вериш около и вътре в комплекса, неизбежното застрояване и ремонти на близката местност, все още не е загубена и, да се надяваме, няма да изчезне, особената красота на това място. Малко са действително дразнещите елементи, а манастирът е реновиран и поддържан изключително добре. Впечатляващата масивна архитектура е здрава и солидна, невероятни са стенописите, дело на Захари Зограф, Димитър Зограф и прочие велики възрожденски художници.

Поначало съм вярващ човек, макар и никога да не съм бил излишно религиозен. Когато влезеш в главната манастирска черква – „Рождество Богородично”, където са положени и мощите на Свети Иван Рилски – няма как да не изпиташ най-малкото страхопочитание. Старинната атмосфера, възрожденските стенописи, мирисът на прах и восък, особеният начин, по-който сноповете светлина падат от тавана, песнопението на монасите – всичко това пречиства духа, кара те да поемеш дълбоко дъх и да изкараш суетата и ежедневието от себе си. Не е нужно да ходите по врачки, да ви леят куршуми, да се занимавате с йога, пост и прочие модерни и недотам модерни методи за изпразване портфейлите на неособено умни домакини, за да преродите себе си. Едно посещение на Рилския манастир, едно докосване до красотата на Рила, едно вдишване от свежия планински въздух са напълно достатъчни, за да се отърсите от стреса на ежедневието.

Входът в манастира е напълно безплатен. Имайте в предвид обаче, че къси панталони и поли не се допускат, забранено е снимането и пушенето в целия вътрешен комплекс. По-особено стоят нещата с музея на манастира, за който се заплаща вход, макар и на сравнително скромна цена – един лев за учащи, малки деца и пенсионери, четири за семейни възрастни и осем за несемейни възрастни . Бих ви препоръчал да отделите средства за една визитация, най-малкото защото вътре се намира „Кръстът на Рафаил” – един истински шедьовър на дърворезбата, изработен от монах Рафаил. С фини длета, той успява да изобрази на един сравнително малък къс дърво над 100 религиозни сцени с близо 600 фигури. Рафаил завършва делото си през 1802 когато губи и зрението си. Освен този наистина феноменален уникат, в галерията ще може да видите множество експонати – евангелия от Русия и Молдова, златни и сребърни потири, плащеници, оръжия и надгробни плочи. Срещу известно доплащане има възможност и за разходка с гид.

Околността на Рилския манастир е не по-малко красива от самия него. Въздухът е чист и свеж – надморската височина тук е повече от 1100 метра, вечнозелените иглолистни гори наоколо обещават красота и пролет до края на света, а манастирската река нежно допълва картината. Няма да сте лишени и от удобството на цивилизацията – около комплекса има паркинг, няколко заведения, достатъчно сувенирни магазини и павилиони за храна.

Самият манастир се намира на 30 км от от пътя Благоевград – София, като отбивката, макар и стръмна, е добре асфалтирана и достъпна за всякакви автомобили.

Задължително е да посетите Рилския манастир поне веднъж през живота си. Спокойствие, красота, величие и вяра се преплитат тук и създават едно невероятно място за отдих и почивка. Любителите на историята и радетелите на българщината също ще намерят своето място тук. Но малко са местата в България с подобна неземна атмосфера, толкова тайнствени и мистични – със сигурност ще запомните престоя си тук.

Хубаво е да си българин, когато знаеш, че в родината ти има такива прекрасни места. Не пропускайте да се докоснете до лобното място на най-големият български светец - Свети Иван Рилски, през чиито мощи са скланяли глави български царе, унгарски крале и византийски императори. На добър час!


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 4847 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.