Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Banlieue 13: Ultimatum (2009) (ревю) - Патрик Алесандрин, Люк Бесон, Екшън, Давид Бел, Даниел Дювал, Елоди Юнг, Жан-Жил Барбие, Лаони Мохид
Banlieue 13: Ultimatum (2009)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 10 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Предградие 13: Ултиматум (2009)

Като се има предвид, че по правило с всяко следващо продължение филмовите поредици имат навика да изглупяват - а какво да говорим за лента, чиято първа част още нямаше някакъв особен смисъл - трябва да призная, че подходих към "Предградие 13: Ултиматум" с изключително ниски очаквания. Може би затова и не ме разочарова с нещо, пък и трябва да се признае, че поредната "люк-бесонка" си е типичния за френския режисьор екшън, а и не отстъпва с кой знае какво на предшественика си.

Историята накратко - три години след триумфа на старите ни познайници Дамиен и Лейто над корумпираната полиция, нещата в Предградие 13 всъщност с нищо не са се променили, въпреки всичките обещания за противното. Парижкото гето продължава да е свърталище на всевъзможни субекти от подземния свят, заети със собствените си криминални мероприятия, стените са си все така на място, а правителството продължава да нехае и да охранява външния периметър. Или поне така стоят нещата на пръв поглед.

Естествено, всичко предстои тепърва да се омаже безпределно, а двамата герои - събрани отново, макар и по неволя - да затънат до гуша в поредната конспирация, целяща да промени статуквото за нечия лична изгода. А от там нататък, разбира се, филмът до голяма степен се повтаря, макар и с други дразнители, други герои и ситуации. Ако има някаква особена разлика, то е че темпото в "Ултиматум" е малко по-ниско от това на предишното "Предградие 13", а филмът в доста отношения се приближава сякаш до лентите на Джеки Чан.

Това не го прави безинтересен, разбира се, въпреки че едно нещо не се е променило - втората част от серията е все така дъвка за окото с известно количество готини лафове, много кютек, преследвания и готини в самата си абсурдност сцени, която забавлява без никакво участие на централната нервна система. Но пък за горещ следобед или вечер с пуканки и бира остава идеална.

При все това силно се надявам "Предградие 13" да не тръгне по дирите на "Такси", изкарвайки един малък безброй части, просто защото известна следа от отегчителност може да се долови още в тази - и ако вземе да се появи трета, едва ли ще има нещо останало хубаво, което да се каже за нея. Пък и е по-добре Люк Бесон да вложи време и енергия в някой нов проект, който отново да ни позабавлява добре за час-час и нещо.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 5492 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.