Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Battle for Terra (2007) (ревю) - Аристоменис Цирбас, Евън Стилиотополус, Анимация, Драма, Научна фантастика, Аманда Пийт, Брайън Кокс
Battle for Terra (2007)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 10 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Битката за Тера (2007)

Интересно колко малко е нужно понякога на един филм, за да бъде занимателен. А въпреки силно опростения си сюжет, "Битката за Тера" - или само "Тера", както първоначално се нарича - далеч не забавлява единствено окото с анимацията си, колкото и впечатляваща да е тя. Всъщност, лентата съумява да бъде както развлекателна, така и трогателна, и дори да донесе определено послание.

Във фантастиката, в масовия случай, обръщайки поглед към бъдещето и контакта на землянина с чужди цивилизации, изключително често можем да намерим хомо сапиенс или да прокламира с широка ръка достиженията на човешката цивилизация, или пък да ги отбранява яростно и героично до последен дъх. Но почти никога в ролята на агресор - дали защото фантастите са хора оптимисти, тъмната страна от човешката натура, която толкова добре познаваме от настоящето, рядко намира място в тяхна визия за идните поколения, каквито и катаклизми да са преживели.

А така ли би било наистина? И ако наистина удари сетния час на добрата стара Земя и нейните чеда, а пътищата за спасение са ограничени до един, ще остане ли място за човещината, за разума, или скоропостижно ще се завърнем към безскрупулните си животински инстинкти?

Това предстои да разберем на Тера, при сблъсъка на остатъците от благоволилото почти да се самоизтреби човечество и местната цивилизация. Споменах в началото, че "Битката за Тера" е доста опростена като сюжет, но това не бива да ви оставя с погрешни впечатления - макар и лишен от дълбоко проникновени философски диалози и безкрайни слоеве излишни детайли, филмът е изключително пълноценен - до такава степен, че изглежда дори реалистичен. Не само хората, но и тераните са разработени са в дълбочина, при това само с шепа, но за сметка на това уместно подбрани и подредени ключови елементи, изграждащи гръбнака на историята. Голямата част от подробностите на свой ред са оставени на чисто визуално ниво, на плещите на великолепно изградената чуждоземна обстановка. Въобще, може да се каже, че работата, свършена от разработчиците на "Тера" във всяка една насока е на много високо ниво.

Дори съм малко изненадан, че филмът повече от година и половина се появява само по фестивали, преди да реализира същинската си премиера. Но и това понякога се случва, особено щом лентата не е сред изявените претенденти за касов хит. Хубавото тук е, че все пак не е останал само с локалните си изяви, и след някой друг месец ще можем да го видим вече и по нашите екрани.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3185 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.