Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Крими серии: Leverage (ревю) - Джон Роджърс, Крис Дауни, Комедия, Криминален, Сериали, Бет Рийсграф, Джина Белман, Крисчън Кейн, Ма
Крими серии: Leverage

Поредици: Криминални сериали

Автор: Ангел Генчев, вторник, 28 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Робин Худ, Арсен Люпен - благородният крадец е една от любимите фигури на мало и голямо от столетия насам. И наистина, има някакво особено достойнство в това да обръщаш закона с хастара навън, когато същевременно не го правиш от чист и прост егоизъм. Друг е въпросът, че в следствие на популярността си се експлоатира безогледно от край време - в литературата, в киното, на малкия екран - само през последните десетина години могат да се намерят безчет продукции, сродни към темата, при това малко или повече успешни. Където резонно идва момента да си зададем въпроса с какво "Разплата" е по-различна - а отговорът е всъщност не с толкова много.

Въпреки че е невероятно забавен сериал, "Leverage" е същевременно и доста неоригинален. Не се подлъгвайте по това, че Тимъти Хътън е носител на Оскар - което постоянно ще ви навират в очите, ако се зачетете - човекът е отнесъл златната статуетка преди близо двадесет години, и то за поддържаща роля. Не очаквайте и супертехника - това определено не е Н-торката на Оушън в телевизионен вариант. А има и доста по-добри криминални, и по-стойностни серии конкретно за крадци. Същевременно обаче, поредицата е едно от по-добрите екранни забавления в жанра от последните години, и за това си има причини.

Целият "Разплата" е базиран на взаимодействието между пет несъвместими като личности, но пък гениални в областите си престъпници, обединени по нежелание в един перфектен апарат. Съвместната им работа, изпълнена с постоянна конфузия и недоразумения, е в истинския смисъл на думата смешна, но и ефективна в крайна сметка. А все пак, поне в първи сезон, присъства и драматична арка, която измежду комичните ситуации успява да уплътни действието, без обаче да го превръща в нещо прекомерно сериозно - като цяло, не може да се отрече на сценаристите, че са напипали нишата на границата на чистата комедия, която да е наистина успешна. Тук трябва да отбележа обаче, че започналият преди дни втори сезон стартира доста неубедително и изкуствено, и ако нещо не се промени из основи, по всичко личи, че сериалът завбъдеще ще разчита повече на чар и по-малко на сюжет.

Иначе, дори самите персонажи са традиционните за подобни ленти - компютърен маниак, класически крадец, измамник, бияч и гений-анализатор, около който на практика се върти и действието. Бивш застрахователен следовател, загубил семейството и кариерата си благодарение на тогавашните си работодатели, именно Нейтън Форд (Хътън) е онзи, стоящ зад сформирането на престъпния екип - както и зад самите случаи - съчетавайки сладкото отмъщение с извършването на някое друго добро дело там, където дори дългата на закона не успява да достигне.

Остатъкът от актьорския състав на свой ред не е напълно непознат, подвизаващ се основно по малкия екран, макар че никое от четирите други главни действащи лица не може да се похвали с кой знае колко водещи роли - изключая донякъде Крисчън Кейн, получаващ отново възможността да раздава юмручно право след Уедъновия "Ейнджъл". А като стана дума за фантастични поредици, поне в първи сезон закачката с тях в "Разплата" е доста сериозна, най-вероятно благодарение на сценариста на "Трансформърс" и "Ядрото" Джон Роджърс - най-вече с "Доктор Кой", но пък и появата на Марк Шепърд, в ролята на единствения по-сериозен опонент на шайката, персонаж доста сходен с онзи негов в "Галактика", или Брент Спайнър, в малко пародиен вариант на д-р Сунг, подчертават подобно усещане.

Въобще, човек има на какво да се посмее с "Leverage" - макар че, както стана дума по-горе, втори сезон започна доста неубедително и вероятно е въпрос единствено на време докато поредицата се изтърка и потъне в архивите. Дали ще е след втори, или пък ще оцелее още някой сезон зависи единствено от чувството за хумор на сценаристите, а изглежда твърде невероятно действието да вземе огромен завой и изведнъж да стане сериозно. Но в крайна сметка и този тип сериали си заслужават, най-малкото за разпускане, а сред всевъзможните подобни "Разплата" поне за момента се нарежда сред по-добрите варианти.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4340 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.