Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Скот Сиглър: "Земно ядро" (ревю) - Скот Сиглър, Научна фантастика, Трилър, Ужаси, "Earthcore", Американска литература, Нови книги
Скот Сиглър: "Земно ядро"

Поредици: Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 23 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Земно ядро" на Скот Сиглър без съмнение се вписва по-скоро в определението хорър-трилър, отколкото фантастика. Не че липсват елементи от последното, но минна операция на Земята в наши дни, много кръв и напрежение определено са елементи от съвсем друг тип литература. А увода започва с тези няколко забележки, просто защото книгата се намира в поредица "Избрана световна фантастика" на ИК "Бард", така че подобно уточнение може би наистина е необходимо.

Иначе, като хорър-трилър, "Земно ядро" спокойно би могла да бъде наречена добра, даже доста добра книга. Напрежението се наслоява постепенно, за да достигне до изблик на кръв и насилие. След което следва малко плато, където усещането за предстояща опасност като че ли остава на същите нива, за да започне отново да се катери с бясна скорост до неизбежната развръзка.

Самата фабула като цяло е базирана на страха от неизвестното - там, където се въдят странни и страшни неща - а какво по-неизвестно от система древни пещери на пет километра под земята. Където скалата е толкова гореща, че човек трябва да се движи със специален охлаждащ костюм. Та в тази обстановка Скот Сиглър заплита няколко възела - корпоративни интереси, желанието на група напористи археолози да направят голямо откритие, и егоистичните въжделения на една кръвожадна натура. И буквално разсича възлите чрез среща със странни, жестоки същества.

Без съмнение всичко това звучи интересно. Обаче остава един дребен детайл - трябва и да се комбинира добре и да се предложи в опаковка от добър стил. Нещо, с което американският писател се справя повече от добре. Което надали е озадачаващо след кратък преглед на биографията му, която макар и доста дигитална, си остава впечатляваща, имайки предвид достигането на номер седем по продажби в Амазон на книга, която две седмици по-рано излиза съвсем безплатно и доста легално в собствения подкаст на автора.

Самият автор споделя, че е повлиян от Стивън Кинг. Би било прекалено да се твърди, че успява да го надмине, но всъщност като цялостно възприятие е доста близо. А конкретно за "Земно ядро" отново ще повторя, че е интересна книга, изпълнена с напрежение, написана с добър стил и изпълнена с интересни герои. И без колебание ще я препоръчвам на почитателите на добрата книга като цяло и хоръра в частност.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 6087 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1905)