Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Kings (ревю) - Майкъл Грийн, Драма, Мистика, Сериали, Алисън Милър, Беки Ан Бейкър, Брайън Кокс, Джейсън Антун, Джо
SciFi Series: Kings

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 20 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако направим съвсем грубо и на око равносметка на телевизионните продукции ще излезе, че девет от десет серии влизат в един и същи калъп. И колкото и всяка от тях да има някакви собствени преимущества, било то като актьори, сценарий, оформление, всъщност изключително рядко се намира нещо наистина новаторско и стилно. Подобни поредици определено се запомнят, но за съжаление, бидейки твърде встрани от модерните тенденции, се намират и под постоянната заплаха да не бъдат оценени според достойнствата си, и в крайна сметка да се предадат пред талазите еднотипност, заливаща екрана. В крайна сметка, именно модата диктува продажбите.

В този ред на мисли, току що завършилият своя първи - а не стане ли някакво чудо, и последен сезон "Крале" на NBC е наистина рядък брилянт. За да приключим с уравнението, той е от онези сериали, които се появяват веднъж на десет-петнадесет дори сред оригиналните като идея, и единственото определение, което им приляга, е "явление". Продукция, която не просто няма слабо звено, а точно обратното - всяка една отделна част е изпипана до съвършенство, за да може крайният продукт да се превърне в идеално смазан механизъм.

Самата алтернативна фантастика е доста труден за обработка материал, който рядко се появява дори в литературен вид. Просто идеята да бъде взета историята в някаква точка и изменена в определена перспектива изисква сериозна дълбочина и голяма обстоятелственост, която се отдава на малцина и е още по-трудно да се пресъздаде качествено със способите на екранното изкуство. Създателят на "Крале" Майкъл Грийн, в чиято визитка се намират също така и по няколко серии от "Герои" и "Смолвил", до известна степен е отклонил това предизвикателство, завръщайки се в миналото чак до митологичните времена на Стария завет, същевременно изграждайки обстановка напълно сходна с настоящето, получавайки в крайна сметка една напълно фикционална, но и функционална алтернатива на началото на XXI век, чиито послания всъщност далеч не са фантастични. Нито пък непознати. Това, което представлява поредицата, би могло да се обобщи дори до модерен прочит на библейската притча за цар Давид, и то без да става дума просто за прикрити паралели - както зрителят може сам да се убеди още от момента, в който Дейвид Шепърд се изправя срещу верижния "Голиат". Въпреки че, реално, филмът далеч не следва стриктно историята, върху която се основава.

На практика се озоваваме в сърцето на Гилбоа - относително младо, модерно кралство, наследило бремето на безкрайни конфликти с преките си съседи, но въпреки това успяло да се издигне и процъфти под управлението на един единствен, харизматичен и силен суверен. Може би е излишно да допълвам, че общата тежест на годините, короната и славата в крайна сметка са способни да огънат всеки гръб, а една от многобройните цени на успеха е да бъде подхранвана всяка друга нездрава амбиция - или пък обратното, ленива липса на интерес - но макар и ребром, подобни изконни истини могат да дадат достатъчно добро обяснение защо звездата на крал Сайлъс вече е преминала зенита си, а на небосклона, макар и по стечение на обстоятелствата, изгрява друга. С тази разлика, че нещата са неимоверно по-сложни.

"Крале" притежава всичко, което зрителят може да си пожелае. Драма, хумор, динамика, възходи, падения, война, мир, предателства, любов, мистика - не само като символизъм, създателите са успели да запазят дори божествения мотив като един от основните водещи - пълнокръвни герои и като история, и като поведение на екрана, великолепна визия, и не стига всичко това, но и издържан диалог и брилянтна игра. Макар че трябва да призная, що се отнася до последното, Иън МакШейн съумява да засенчи абсолютно целия актьорски състав. Британският ветеран и по принцип има силно излъчване, но едва ли се намира друга роля в предългата му кариера, в която по такъв начин да е концентрирал вниманието върху себе си. Обикновено фантастичните сериали се сравняват помежду си, където бих могъл единствено да го подредя до Едуард Олмос и неговия адмирал Адама, но, в интерес на истината, приликата с Ал Пачино в някои от най-солидните му изпълнения просто не може да се пренебрегне.

Вероятно след всичко казано по-горе - а още повече ако прецените да го изгледате, във всичките му дванадесет епизода - ще се запитате как, аджеба, се прекъсва подобен сериал. Причини със сигурност ще се извадят - видимо е, че е скъп, определено не масов, да не говорим, че NBC го обрекоха на провал от самото начало, с премиера през март и забутвайки го в такива часове, по които няма и как да натрупа всевластния рейтинг. В случая обаче това не е достатъчно добро оправдание. Може би хората, които не примират за поредния вампирски, медицински, съдебен или глуповат комедиен сериал със записан смях, който да ги подсеща кога да се погъделичкат, не са чак толкова много като бройка или дял дори, но пък и те заслужават своя фунт телевизионна плът. Не може току-така да им се отнема. И остава единствено надеждата в смелостта, както се казваше и в самото мото. Някой, който и да е - HBO, Hallmark, Syfy дори, с новото си смешно име - да прояви смелостта да поеме изпуснатата щафета и да не остави тази невероятна продукция да отмре без време.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4811 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.