Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Bruno (2009) (ревю) - Лари Чарлз, Антъни Хайнс, Саша Барон Коен, Комедия, Алис Евънс, Бен Юсеф, Кендис Кънингам, Пола Абду
Bruno (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 18 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Бруно (2009)

Екстремното отношение на Саша Барон Коен към комедията може и да ласкае критиците, но е донякъде е нож с две остриета. По принцип, нейното предназначение е да повдига настроението, съответно по никакъв начин не би трябвало да е продукция, към която трябва да си предразположен специално, за да я оцениш истински - и за съжаление, това ще да е ахилесовата пета на британеца. Просто е твърде остроумен, прекалено контекстуален, и прекомерно битов, с други думи - вероятно граничещ с гениалността, но и автоматично несмилаем за хора без нужната нагласа или в неправилното настроение.

В противен случай обаче, новото му упражнение по крайните граници на смешното е готово да ви залепи за екрана. Със заготовка доста сходна с тази, която вече видяхме при изпълнението на "Борат" преди грубо три години, дуото Коен-Антъни Хайнс отново ни запраща насред ежедневието на онази "велика нация" отвъд голямото море, определяно до известна степен не от друго, а от звездоманията. С главно действащо лице - австрийски гей, водещ на жълта рубрика. От този момент нататък, очевидно, крачката до пълната гавра с така наречената политическа коректност е съвсем незабележима, и "Бруно" я прескача с издути платна.

Или ако го погледне от друг ъгъл човек, новата продукция на Саша Коен съвсем не е смешна - по същия начин, по който от определена гледна точка не са забавни и руските "Особености...". Въпреки, че комичните сцени се редуват през глава, а хуморът е безкрайно груб и на места откровено вулгарен - нещо, което напоследък се приема изключително горещо от новото поколение зрители, може би в някаква бунтарска светлина спрямо по-консервативните си предшественици - "Бруно" нагазва доста дълбоко в мътни води, показвайки реално колко плитки могат да бъдат хората под всичко онези пластове натрупана претенция. Нещо колкото забавно, толкова и тъжно.

Във всички случаи обаче, за пореден път във филм на британеца има какво да се види, макар и силно да подозирам, че отделните зрители ще намерят в него твърде различни неща. И като че ли не е толкова положителен фактът, че "Бруно" всъщност може да обслужи щенията на изключително голяма аудитория - колкото и странно да звучи, просто не си заслужава единствено заради шоковите визия и изпълнение. А от друга страна, не бива да пропускаме, че точно тази обвивка може да бъде и до немалка степен отблъскваща.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 3061 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.