Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Тери Пратчет: "Стражите! Стражите!" (ревю) - Тери Пратчет, Пародия, Сатира, Фентъзи, "Guards! Guards!", Английска литература
Тери Пратчет: "Стражите! Стражите!"

Автор: Димитър Грозданов, петък, 10 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Няма да скрия, че сред безбройните герои от света на диска, за мен личния състав на Градската стража на Анкх-Морпорк има особено място. Колкото хора, толкова и вкусове, но от многобройните настроения, които носят различните минипоредици в Света на Диска, атмосферата, която съпровожда стражниците на Ваймс ми е безспорно най-интересна. Макар тъкмо тази серия да страда от известна повторяемост като тематика, запомнящите се персонажите и особеният стил на Тери в тези книги ги превръщат в задължително четиво за почитателите на Пратчет.

„Стражите! Стражите!” е първата книга от поредицата, но оценката за качествата й трябва да надхвърли измеренията на конкретната серия. Накратко казано – не е най-добрата книга за Анкх-Морпоркските пазители на реда, но безспорно е сред най-добрите книги на Тери Пратчет като цяло. Сложно е да се обясни защо това е така, но по мое мнение, докато пише „Стражите! Стражите!”, която е едва осмата книга от света на диска (издадена 1989 г.), Тери не е имал съвсем ясна идея за това, че книгата ще се превърне в начало на една от най-успешните му поредици, или поне не е гледал твърде напред в бъдещото, що се отнася до нея. Това личи и по множеството сравнително дребни фактологични разминавания, които хората, изчели неколкократно книгите - като мен - вероятно са забелязали. Затова и следващите книги носят чувствително по-различна атмосфера от тази в „Стражите! Стражите” (и значително по-мрачна и стежнена от тази в останалите творби за Света на Диска), а персонажите претърпяват немалка еволюция.

Книгата обаче е шедьовър по отношение на това, което Тери прави най-добре – сатирата, съдържащата една осмиваща ревизия на клиширан до болка сюжет, съчетана с тънко и недотам тънко скритите размишления над човешкото поведение и отношения в действителността. Тайнственото мистично братство, което обича да похапва пица, страховитият Дракон, който не се оказва чак толкова страховит, рицарят в бляскава броня, който обаче тук се търкаля в канавките и има сериозни проблеми с алкохола, девицата, която всъщност носи гумени ботуши, перука и наближава четиридесетте, измъченият народец, който обаче твърде лесно превива врат – сюжетът е абсолютна класика в жанра на Пратчетовата гениалност. В тази книга за пръв път ще се запознаете с вездесъщия Ваймс, тогава само капитан, лейди Сибил, оранжевокосия Керът, култовите полицаи сержант Колън и ефрейтор Нобс, място в историята намират още лорд Ветинари, Библиотекаря, джуджетата от Меден Рудник и прочие, и прочие. Книгата е написана с внимание и размах, защото е от този особен и рядко срещан вид, който на финала си те оставя както с хубавото усещане за едно пълноценно и завършено изживяване, така и с леко разочароващ вкус в уста – защото приключението е приключило.

„Стражите! Стражите!” е способна да се хареса на особено голям кръг от хора. Един прекрасен коктейл от великолепен хумор, съчетан с малко размисъл както своето, така и за чуждото поведение и принципи. Книгата съдържа послание, макар и да е поднесено със много смях до сълзи и интрига до самия финал. Ако сте фенове на Пратчет или просто любители на хубавите книги то „Стражите! Стражите!” със сигурност няма да ви разочарова.

Приятно четене.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 4508 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.