Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Амели Нотомб: "Живак" (ревю) - Амели Нотомб, Романтика, Съвременна проза, "Mercure", Белгийска литература, Европейска литература, Н
Амели Нотомб: "Живак"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 07 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Когато един автор сам се определя като графоман, на практика ти връзва ръцете. Нито можеш да го обвиниш в безцелна писарущина, нито пък да наточиш зъби и да го захапеш на някакво специално основание. Има идеалното литературно алиби. Не зная дали белгийката Амели Нотомб си е правила подобна тънка сметка, едва ли, но пък за сметка на това е напълно ненужно - в сравнение дори с представители на знайни и незнайни школи из всичките полукълбета, минаващи за професионалисти, родената в Япония млада дама е най-малкото на едно равнище.

Да бъдеш романтик през двадесет и първи век е предизвикателство. Не в смисъла на поредната полудраматична лигня, вървяща в комплект с крокодилски сълзи и пакетче салфетки - това всеки го може, някои правят дори бизнес. Историята за странната сплав от чувства в основата на взаимоотношенията в триъгълника, на чиито върхове се намират престарелия бивш морски капитан, младата му наложница, същевременно и заложница, и опаката, но решителна медицинска сестра, озоваваща се между тях, с цялата атмосфера на добре прикрита мръсна тайна с почти криминален оттенък, далеч повече се доближава до същинския романтизъм, царял в литературата в малко по-минало време.

Това обаче съвсем не означава, че "Живак" е масивно и тежко четиво - точно обратното. Новелата на белгийката се чете изключително леко и бързо, и то не само заради малкия си обем. На помощ идва целеустременото действие, което на практика не се разсейва в никакви излишъци, въпреки това изграждайки осезаемо пълнокръвни персонажи. А фактът, че за сто и няколко странички Амели Нотомб съумява не само да завърти както фабулата, но и цялостното усещане от текста до съвсем различна от началната позиция, и дори да прибави два различни завършека, говори изключително добре за качествата и на разказвач.

На практика, без да е нито кримка, нито розова книжка, може би дори без да принадлежи конкретно към който и да е жанр, "Живак" се оказва изключително удачно попадение за широк кръг читатели. Дори на мен, като умерен любител на криминалното четиво и абсолютно никакъв на прозата за домакини, допадна съвсем строго определено. Или, както се оказва, дори графоманията, която обикновено предизвиква у любителите на художествена литература скърцане на зъби, има своите попадения, а това определено е едно от добрите сред тях.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3738 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.