Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Труман Капоти: "Дървото на нощта и други истории" (ревю) - Труман Капоти, Съвременна проза, Американска литература, Нови книги, Съвременна американска проза
Труман Капоти: "Дървото на нощта и други истории"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 06 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не е лесна работа да се пише за толкова самобитен и колоритен автор, какъвто е модерният класик на американската литература Труман Капоти. А още по-малко - за сборник разкази, или по-точно събраната му къса проза, което на практика представлява "Дървото на нощта и други истории".

Деветнадесет истории, повечето от които писани през четиредесетте и началото на петдесетте години на миналия век, в началото на творческата му кариера, разкриващи до голяма степен необработения още талант на американския творец и позволяващи донякъде човек да проследи развитието му на писател - макар че, трябва да призная, Капоти има доста странно отношение към късия разказ. По съвсем различен повод, и в доста по-нелицеприятен контекст, върлият му литературен противник Гор Видал нарича стила му суров и яростен, и въпреки че със сигурност не е имал предвид дори и една положителна буква в цялото си изказване, донякъде е прав. Наистина, може да се наблюдава процеса на мисълта му, или поне така изглежда, докато не се стигне изненадващия, понякога дори не съвсем логичен или разбираем завършек.

На практика, сред разказите има и по-силни, и по-слаби - дори нещо повече, както чудесни, така и озадачаващи - което може да се очаква от един пълноценен сборник. За сметка на което всичките облечени в изключително приятния изказ на Капоти, едновременно подробен и незатормозяващ, позволяващ човек да се потопи моментално в атмосферата на разказа още с първите редове. А колкото до тези често странни и обикновено неочаквани финали - не навсякъде останах уверен, че целта им е да носят последната капка смисъл, или просто завършват текста, докато същинското съдържимо остава в централната част.

Това, разбира се, са подробности, макар и малко смущаващи, благодарение на което оставам леко раздвоен - "Дървото на нощта и други истории" без съмнение е интересно четиво, но от друга страна американецът има и далеч по-добри неща, и може би най-добрият вариант е човек да се запознае първо с тях, а после да се върне към прощъпулника му на писател.

От друга страна обаче, и половината от събраните тук истории да не са най-доброто от Труман Капоти, то сред другата половина определено има какво да се прочете, и неговите почитатели, както и тези на съвременната проза едва ли ще останат разочаровани. Така че преценката остава за вас.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 4461 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.