Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Формула 1, сезон 2009: Голямата награда на Великобритания (обзор) (статия) - Формула 1, ГП на Великобритания, Браун ГП, Бърни Екълстоун, Макс Мозли, Марк Уебър, Ред Бул, Рубенс
Формула 1, сезон 2009: Голямата награда на Великобритания (обзор)

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 22 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Както и се очакваше още след обявяване на теглата на болидите след квалификацията - Себастиан Фетел спечели старта за голямата награда на Великобритания във Формула 1. Великолепна тренировка за място, където с впечатляващо количество гориво немецът на практика си гарантира първото място, след което едно спокойно състезание, без грешки и напрежение просто сложи точка на надеждите на останалите за нещо повече. Втори с изключително добро каране в условия на технически проблем се нареди Марк Уебър, който заради проблеми с охлаждането трябваше да пази двигателя, а трети остана Рубенс Барикело.

Добро представяне и за Ферари, които с четвъртото място на Маса и осмото на Райконен взеха добри точки и загатнаха, че могат да достигнат топ тимовете тази година. За този резултат спомогна и с четири градуса по-високата температура, разлика малка, но очевидно достатъчна, за да влязат болидите на скудерията в оптималния температурен прозорец за извличане на повече механично сцепление от гумите.

Основният претендент за титлата, Дженсън Бътън, пък не успя да се пребори за по-предна позиция от шеста, но все още преднината му е достатъчно добра, за да можем да кажем, че шансовете на останалите да грабнат трофея са се подобрили. Добро представяне и за Нико Розберг, който докара единия болид на Уилиамс до петата позиция, и който ако не беше трафика, имаше реални шансове дори за нещо повече. Тойота пък отново като че ли не бяха на нивото на претенциите си и седмото и девето място, съответно на Трули и Глок, като че ли не биха могли да бъдат утеха.

Впечатление направиха и Форс Индия, в лицето на Джанкарло Фисикела. Опитният италианец успя да заеме десетата позиция, след като болидите на отбора на Виджай Маля успяха за второ поредно състезание да бъдат във втората част на квалификацията, което съвсем очевидно е доста голям прогрес. Както в сравнение с миналата година, така и с началото на този сезон. Очевидно новите компоненти в тима са дали повече скорост в бързите завои на Форс Индия, демонстрирано на две поредни трасета, където именно те са ключови.
Как обаче се стигна до тази голяма разлика между турското гран при и това на Острова. Въпреки че Ред Бул имаха доста нови елементи, включително и по-широк нос, видими изменения и в конусната секция, двойния дифузьор и т.н. основният фактор за скоростта им, според повечето специалисти, бяха ниските температури. Всеизвестно е, че дизайните на Ейдриан Нюи имат тенденция да натоварват гумите в по-голяма степен от тези, създавани под зоркия поглед на Рос Браун. Така че съвсем обяснимо биковете имаха предимство при по-студен асфалт, тъй като загряват, но не унищожават комплектите доставени от Бриджстоун.

При по-високи температури на трасето обаче положението вероятно отново ще се измени, тъй като BGP001 натоварва по-равномерно гумите, докато Ред Булите ги износват относително бързо. При този сценарий отново ще се измени и баланса в отбора на Браун, тъй като проблемите на Бътън този уикенд идват именно от стила му с максимална точност на точките за спиране и насочване на колата, който пази по великолепен начин гумите, но в ситуация под оптималния температурен прозорец не ги загрява достатъчно. Агресията на Барикело, повечето приплъзване, по-резките спирания пък правят точно обратното.

Именно за това бразилецът беше по-бързият пилот на Силвърстоун, а британецът дори в състезателни условия натоварваше гумите си, по същия начин, по който би го правил зад кола за сигурност или в загряваща обиколка. Но имайки предвид локациите и датите, вероятно все пак стила на Бътън ще се окаже по-подходящия, както и концепцията на Браун. Освен естествено, ако не видим драстични изменения, което няма да е учудващо, имайки предвид, че този сезон отборите представят нови аеродинамични пакети от състезание на състезания, за да могат да запазят минималните разлики помежду си и да не изостанат драстично зад останалите.

От любопитните новини извън пистата, но по отношение не на политиката, а на спорта, през седмицата и самия уикенд по-любопитните бяха финалният отказ на БМВ от КЕРС, както и на Макларън за Силвърстоун. Така единствения тим, който бе против отлагането на системата и единствения отбор, който я използваше във всяко състезание от началото на сезона дадоха на заден ход. Просто в наистина нагъсто сглобения пакет, който наричаме болид от Формула 1 няма начин да се вложи КЕРС и едновременно с това да се постигне оптимален баланс (заради по-малкото баласт, който може да се използва) и оптимална аеродинамика.

БМВ го доказаха на практика, новите им решения на аеродинамичния фронт направиха абсолютно невъзможно внедряването на иновативната система. А балансът им определено се подобри. Е, не си пролича точно на Силвърстоун, но и те, както и Браун, имаха проблеми със гумите. Но в Турция прогресът бе повече от очевиден. Друг е въпроса, че от Ферари пък намериха решение поне по отношение на разпределението на масите. Чрез изменение на ъгъла на предното окачване на практика изместиха центъра на тежестта, но ако се замислим - подобно решение е далеч по-сложно от това просто да преместиш няколко метални блокчета. И значително по-скъпо.

Все пак обнадеждаващо е, че всичките тези пари очевидно няма да идат на вятъра, поне по думите на д-р Марио Тайсън, който сподели, че наученото във Формула 1 ще бъде приложено при серийните автомобили на концерна. Иначе щеше да е направо жалко.

И всичко това като че остана в сянката на скандалите извън спорта. На политическия фронт ври и кипи и към настоящия момент изглежда, че Формула 1 такава, каквато я познаваме, може и да няма догодина. След като изтече поредния последен срок на ФИА и президентът на федерацията излезе с доста спорното предложение - "вие се съгласете, пък после ще премислим отново правилата", отборите се принудиха да обявят създаването на алтернативен шампионат.

И мръсното бельо се изсипа като дъжд. Докато досега ни показваха по един-два зацапани потника, сега буквално стана грозно. Мозли нарече тимовете "луди", тимовете пък казаха, че в деликатна ситуация не е добре да става прекалено лично. Но пък си шушнат пред медиите, че авторитарната диктатура на британеца е неприемлива. Екълстоун виждайки как потоците пари от Формула 1 започват да заприличват на джобни се изцепи, че отборите не могат да се организират да се разберат за един дифузьор, па, камо ли за шампионат. И че без неговата империя не биха могли едни писти да си осигурят.

ФОТА от своя страна пък обяви, по точно по мистериозен начин изтече информация за календара на новите серии, включваща традиционни дестинации за Формула 1, отпаднали от календара на Бърни и Макс, както и някои писти от настоящите. Телевизиите пък забучиха носове в договорите си, за да видят могат ли да се отърват от тях, ако новата формула стане факт, а някои дори заявиха, че ще я предават. И проучванията показват защо - без тези осем тима, които привличат вниманието на 91% от зрителите, надали има какво толкова да се предава.

И действително, дори част от новите си оттеглиха кандидатурите, а слуховете гласят, че освен двата, които го направиха, може би още два тима, при това от одобрените, биха се присъединили към лигата на най-добрите. Така че засега сравненията с Индикар, където разцеплението доведе до срив, изглежда може да не се оправдае и по-скоро да видим развитие стил английската висша лига, при създаването на Премиършип.

От една страна, защото изглежда независимите тимове биха получили солидна помощ от големите - поне това показва поведението на Рос Браун и Ник Фрай, от друга, защото атракцията определено клони към новите серии. Всеки, който може да брои ще се досети, че във Формула остават Уилиамс, Форс Индия и евентуално още четири до шест отбора. Което далеч не прави решетка от тринадесет тима. Плюс това, с цялото ми уважение към тима на Виджай Маля и Марч и Лотус, които май не се оказаха точно Марч и Лотус и ще има да минават през дела заради използването на тези имена, освен Уилиамс, останалите са напълно анонимни отбори без фенска маса.

А пилотите очевидно искат да се състезават с най-добрите, така че дори почитателите на отделен състезател май няма да се задържат в старата формула. И ето ти пълен срив. Ако добавим и дълговете на Бърни ще видим рецепта за бръз фалит. И отново единна формула, ама друга.

Всичко това може и да не се случи. След като от всички тимове заявиха, че повече нямат намерение да се занимават с ФИА, а Рос Браун дори каза, че ръководно тяло на новите серии може да бъде и федерацията, просто, защото е задължена по споразумение с европейската комисия, изтече календар и отборите започват процедури по избор на всички онези спомагателни звена, които се ръководят от Екълстоун, Макс осъзна, че нещата отиват на здрасти. И докато само дни по-рано заплашваше със съдилища, процеси и неустойки, изведнъж се превърна в добрия родител, заявявайки, че такива неща няма да има и ФИА чака блудните си синове да се върнат вкъщи, за да изгладят противоречието в семейството.

Отборите, обаче, по примера именно на Екълстоун и Мозли, които по този начин превзеха спорта преди години, остават твърди. Само намекнаха, че ако ФИА изпълни всичко, което искат би било глупаво да не се върнат. Обаче по изказванията на повечето шефове на отбори май това, което искат вече е далеч не само преразглеждане на правилата. Поне откъм ФОТА се дочува желание именно отборите да ръководят спорта. А пък от централата на ФИА се носи миризма на изключване на Мозли. Така че може и да се разберат.

И като че ли това би бил оптималният вариант, имайки предвид, че Екълстоун може да е правил много грешни прогнози и изказвания, но е прав в едно, ако има нови серии, съда ще е претоварен от дела между двете серии и реално цирка ще продължи дълго, евентуално съсипвайки ги и двете. Просто, защото засега е забавен, но скоро на любителите на моторния спор ще им втръсне. А на някои вече започна да им омръзва.

Тъй че без съмнение ни предстои много неочакван завършек на един шампионат, който не се знае дали няма да остане в историята като последен сезон на Формула 1 в този и вид. Шампионат, в който по всичко изглежда ще доминира Бътън и Браун ГП, освен ако индикациите за подобряване на формата на Ред Бул не се потвърдят и станем свидетели на мини обрат или пък пълен такъв. Всичко е възможно. Но със сигурност на нас - феновете, ни е отредено да бъдем на нокти до последното състезание, че и отвъд - до първото от новите, старите или единните серии. Изобщо - шоу, политика и много, много скорост.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2813 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.