Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Legend of the Bog (2009) (ревю) - Брендън Фоли, Ужаси, Адам Фогърти, Вини Джоунс, Гавин Келти, Джейсън Бари, Ейми Хъбърман, Нора-Джейн
Legend of the Bog (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 20 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Случвало ли ви се е да гледате филм само заради един единствен актьор? Това е реторичен въпрос, разбира се - всеки си има любимци и обикновено не изпуска новите им участия, и нещо подобно при мен е и с Вини Джоунс. Бившият футболист вече натрупа на сметката си порядъчно количество солидни роли, създаде си много специфичен екранен образ, а покрай него - и неизбежното сериозно количество фенове.

Тук идва момента, в който със съжаление ще отбележа, че именно те ще останат разочаровани след "Legend of the Bog". Ирландската продукция граничи с определението безкрайно слаба, и единствената причина въобще да надига глава над водата е наистина приятния саундтрак - стига да харесвате местната фолклорна музика - и малка шепа готини лафове. Колкото до самия Вини - макар и да се кипри начело на постера, ролята му всъщност не е толкова централна, и въпреки че някак успява да докара типичното си излъчване, персонажът му е твърде посредствен и елементарен, за да бъде това достатъчно. А оттам нататък блатната легенда потъва точно там, от където е излязла.

Говорейки за ужаси, човек очаква да се ужаси - с ударение на и-то в края. Поне мъничко. Дали ще са кръв и черволяк, гнусни лиги, злокобни призраци, каквото и да е - трябва да има нещо гадничко, малко напрежение, пищящи и търчащи в околовръст персонажи. И когато всичко това се окомплектова с някой друг лаф и дори сравнително елементарен сюжет, то нещата обикновено се подреждат. Ирландците обаче изглежда са изпуснали този момент по трасето, и в крайна сметка се е получило нещо твърде изкуствено.

Едно на ръка, развитието на лентата - по някакъв тотално абсурден начин, някакви хора се събират на едно място, и то не от типа на "група младежи заминават в провинцията". Веднъж повреда в колата, втори път - повреда в колата, трети път да не потретям, и изведнъж един куп народ се оказва запилян из блатото, където явно има една единствена полупорутена постройка, която обаче всички намират. За капак, обитавана от леко откачен тип, който в някакъв момент също се изтърсва. Всичко това - близо половин филм, някакви бегло забавни диалози, с по една-две хващащи реплики на пет минути, и всичко това вероятно за да придаде някаква дълбочина на персонажите. Е, наистина, криво-ляво все пак придобиват някакъв облик, но пък той не е нищо особено, така че времето си остава загубено.

Втори път - ужасите. Ефектите не са лоши, но примитивка с тояга едва ли е способна да ужаси когото и да е. Късната, по-действена половина на филма, има някакво нелошо темпо, но само толкова - цялото гонение е най-вече отегчително. Нито напрегнато, нито ефектно - едно голямо нищо. При това за жалост, тъй като самата легенда за блатните хора - или по-точно тела, вадени от блатата, която се сервира в началото, макар и набързо, е горе-долу интересна, и върху нея можеше да се изгради нещо достатъчно грабващо. Но, уви.

И всъщност, друго не остана - въобще, ако решите да гледате новия филм на Вини Джоунс, единствената причина евентуално да си заслужава пълната загуба на време е самият той, но дори и тя не е достатъчна. Така че, по-добре просто си намерете някой друг посредствен филм на ужасите, който и без това ще свърши най-малко същата работа.


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 2841 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.