Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Из ежедневието: Джинсите (статия) - История, Джинси, Леви Щраус, Любопитно, Облекло
Из ежедневието: Джинсите

Поредици: Из ежедневието

Автор: Ангел Генчев, сряда, 17 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Знаете ли, че джинсите не винаги са били сини? Всъщност, дори не са били панталони - през първата половина на деветнадесети век, в Дженоа се произвежда специфичен местен груб плат, наричан от французите "женс", от който се правят най-вече груби работни дрехи.

През петдесетте години на века обаче, когато в Съединените щати върлува Златната треска, един съвсем млад, ненавършил дори двадесет години шивач-имигрант, на име Леви Щраус, пристига в Сан Франциско и отваря бизнес с него, като платът се оказва доста удачен избор при производството на палатки или пък платнища, с които са се покривали тогавашните товарни фургони. Набитото око на младия предприемач обаче забелязало още нещо - при постоянното ровене и търсене на лелеяния жълт метал, безбройните пишман-миньори унищожавали панталоните си за отрицателно време, и съвсем по между другото, пробвал да лансира известно количество такива от издръжливата италианска материя. Естествено, прагматичността надделяла, и макар и груби и далеч не толкова удобни, джинсите - както се поамериканчило френското название - придобили популярност сред златотърсачите, а самият Щраус се оказал доста търсен шивач.

В началото на шейсетте години на 19 век, той заменил плата със сходен, но все пак по-мек френски такъв, носещ името "серж де Ним", по това на едноименния френски град, където се произвеждал - название, което бързо се превърнало в "деним". Допълнително, започнал да боядисва иначе неутралната на цвят материя с индиго, но не просто за красота, а за да могат да се прикрият по-добре солените петна, оставяни от потта, което допълнително увеличило популярността на продуктите му, особено сред каубоите - които ги накисвали във вода, и оставяли на слънце да изсъхнат, за да могат да бъдат наистина тесни и прилепнали, както диктувала тогавашната мода сред тях.

С миньорите обаче нещата не били толкова прости. Наистина, денимът се оказал порядъчно издръжлив, късал се доста трудно, но все пак тежестта на целия им инструментариум често късал джобовете на панталона. За да реши този проблем, Щраус заел идеята на друг шивач, Якоб Дейвис, и от 1873 г. започнал да поставя медни нитове както на джобовете, така и в основата на ципа, за да предотврати разшиването. Последният обаче скоро бил изоставен - бельото не било особено популярно сред златотърсачите, а седенето в близост до огъня нагрявало съответния нит, предизвиквайки неприятни изгаряния на доста чувствителни места.

Нитовете по джобовете, за сметка на това, останали чак до 1937 г. Тогава джинсите, отдавна масово разпространени, навлезли на мода и сред учениците, предизвиквайки още едно, този път странно оплакване - тези на задните джобове издирали дървените пейки до такава степен, че не било възможно да бъдат поправени.

Иначе, класическите сини джинси официално влезли в модните списания две години по-рано, през 1935 г., когато се появила първата тяхна реклама във "Vogue", вече и в дамски вариант. Нов огромен бум имало през седемдесетте, докато днес, разбира се, в безкрайните си варианти, джинсовото облекло е ежедневно за стотици милиони хора по цял свят.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4484 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.