Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дж. Хоуган: "Трите заповеди на Създателя" (статия) - Библиотека "Галактика", Джеймс Хоуган, Научна фантастика
Дж. Хоуган: "Трите заповеди на Създателя"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Михаил Георгиев, сряда, 27 април 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всички знаем колко привлекателни са повечето истории за човешките паранормални способности. Едва ли има някой, който да не е гледал в захлас някой ловък фокусник, който “чете мисли” и “контактува с духовете на мъртвите”. Някои от тези хора искрено се забавляват. Други – т. нар. “мошеници” – гледат сериозно на това си занимание, тъй като с него си изкарват прехраната. Запознайте се с Карл Замбендорф. Той е от втория тип.

Разбира се, краставите магарета се надушват и през девет баира, както знаем. Около Замбендорф има цяла свита уфолози, медиуми, контактьори, екстрасенси и прочие. Всички те имат научни степени в областта на паранормалното. Така че, когато в небесата се появява нещо, което “скучните стари учени” не могат да обяснят задоволително, Замбендорф и неговия “екип” се заемат с проучването.

Проучването води до Титан – една от луните на Юпитер. И там “разследването” удря на камък... Титан е населен от роботи, преоткрили законите на Мендел от собствената си гледна точка. Добрата новина е, че са разумни и имат своя цивилизация. Лошата е, че са навлезли в епохата на Ренесанса, а нещото отвъд света не се вписва в представите на официалната догма. Но тъй като земляните използват късовълнов предавател, а талоидите – жителите на Титан – комуникират помежду си именно в този обхват, част от тях започват да чуват гласове в главите си. След няколко опита за междувидова комуникация, завършили със спорен успех, групичката напуска по спешност.

Писана през 1983 г., “Трите заповеди на Създателя” е една много добра пародия на Ню ейдж – вълната, върлуваща тогава в САЩ. Макар на алюзията за стоманените, твърдоглави роботи, живеещи зад непроницаема завеса, да е наблегнато малко повече от необходимото, това не е толкова дразнещо, както в други произведения от същото време. Макар може би леко наивна, “Трите заповеди...” си остава книга, заслужаваща особено място във всяка една библиотека, редом до цикъла “Фондация” на Азимов и “Кибериада” на Лем... стига да може да я намери човек.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2878


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3984 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.