Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Crossing Over (2009) (ревю) - Уейн Крамър, Драма, Алис Брага, Алис Ив, Ашли Джъд, Джим Стърджис, Джъстин Чон, Жаклин Обрадорс, Кли
Crossing Over (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 13 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Харисън Форд никога не е бил свръхпродуктивен актьор, така че не е някаква особена изненада, че отмина повече от година от последната му лента. Може би по-любопитното е, че ролята му в "Crossing Over" не е точно водеща - но всъщност и филмът не го позволява съвсем.

Любопитна лента, макар че след финала и - трябва да призная - не съм съвсем сигурен, че разбрах що за впечатление се опитва да породи и какво е конкретното и послание. Историята, или по-точно историите, които се преплитат в нейното течение, обхващат няколко отделни случая на нелегални емигранти в Съединените щати, опитите им да се сдобият с вездесъщата зелена карта, низините, които някои от тях достигат, късметът, който се усмихва на други, опитите им да се адаптират към американската действителност, съчетани с известен поглед към традициите и психологията на някои от етносите - по-специално китайците и арабите - и всичко това на фона на параноята, обзела не само жителите, но и властите в страната. И като резултат от всичко това - далеч от разтърсваща или кой знае колко тежка, но все пак достойна драма, с известен политически и социален контекст, третиращ съвременната форма на американската мечта. И все пак в основната си част все пак залагащ на съвсем обикновените хора.

Всъщност, "Crossing Over" е своеобразен римейк на едноименния късометражен филм от 1996 г., дело все така на Уейн Крамър, и обогатен както с допълнителни случаи и образи, така и с вече доста сериозен актьорски състав - освен Харисън Форд, можем да видим и Рей Лиота, Джим Стърджис, Алис Брага, Клиф Къртис - може би не сред най-големите имена, но достатъчно стабилни изпълнители, познати на кинолюбителите, което може би идва да подчертае сериозността на лентата. Но, както вече споменах, не съм напълно уверен какво точно се опитва да внуши тя. Изглежда поне, сякаш целта и не е да руши американския идеал, въпреки намеците в посока полицейщината, нито пък казва нещо конкретно по отношение многобройните малцинства - както като количество, така и като процент от населението. Не взема и определена, солидна позиция по отношение емиграцията. Но може би пък, в крайна сметка, южноафриканският сценарист и режисьор просто е имал желанието да покаже нещата такива, каквито са, и да остави изводите, каквито и да са те на свой ред, за самия зрител.

На фона на всичко казано дотук, филмът определено се гледа, стига разбира се да харесвате типична драма, непримесена с каквито и да е други жанрове - а дали наистина заслужава гледането си вече е особен, отворен въпрос, на който не съм сигурен, че мога да отговоря еднозначно. Може би да, ако сте в правилното настроение.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3774 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.