Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Обитаемый остров: Схватка (2009) (ревю) - Фьодор Бондарчук, Едуард Володарский, Марина Дяченко, Сергей Дяченко, Научна фантастика, Алексей Сер
Обитаемый остров: Схватка (2009)

Поредици: Обитаемият остров

Автор: Ангел Генчев, събота, 06 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Обитаемият остров: Схватка (2009)

Въпреки че първата част на екранизацията на "Обитаемият остров" ме остави до голяма степен разочарован, все още продължавах да тая надеждата, че поне заедно с втория, като едно цяло, зрелището ще си заслужава. На практика, точно зрелище има, но за жалост и "Схватка" на свой ред страда от всички недостатъци на предишната лента. И убеждението, че класическата фантастична творба на братя Стругацки е просто неподходяща за прехвърляне на големия екран се затвърждава окончателно.

Може би до известна степен ще се повторя, но "Обитаемият остров" не е книга, където се четат редовете - чете се съдържанието между тях, и именно в него е силата на романа. Дори, бих допълнил, на изтъкнатите съветски фантасти по принцип, ако ли да звучи с една идея по-тенденциозно, отколкото би ми се искало. Колкото се отнася до филма обаче, обхващащ втората и по-действена част от повествованието - своеобразният бунт на Максим срещу системата - се получава усещане по-скоро за някакъв екшън в невероятно гротескна обстановка. Вероятно последната, поне на теория, носи известна част от усещането, оставяно от първоизточника, но този дял е доста миноритарен.

Всъщност, действието отново е силно фрагментирано, на места непонятно, и ако има някакви алюзии, то не се разбират особено добре, а тук-таме - и никак. Редуват се някакви сцени с някакви други сцени, които съставят някаква последователна история, и цялото това повторение е напълно умишлено - тя остава някак постна, и ако не чак безсмислена, общо взето не е нищо особено. Просто защото отсъстват мотивиращите фактори, и ако човек не познава оригиналната творба, с нейния вътрешен, а не външен ъгъл, под който се разглеждат участниците във всички тези събития, не остават много поводи за положителна реакция.

Разбира се, този вътрешен диалог трудно се предава изцяло на екран, но пък не е невъзможно да се направи отчасти. Сценарият безспорно има думата в това отношение, но в допълнение ще е нужен и брилянтен състав, и може би част от вината трябва да се прехвърли и към безидейната игра на Василий Степанов и компания - просто няма нито един достатъчно изразителен актьор, който поне малко да внуши нещо с представянето си.

И все пак, на фона на всичко изписано, остават и позитивните впечатления. Видимо руското кино се опитва да влезе в новото хилядолетие, и още по-хубаво - опитва се да го прави чрез собствения си ресурс. Дали ще са Стругацки, Лукяненко, или пък Гогол, съвсем пресния сериал "Иван Грозни" - русите твърдо държат на своето, дори когато резултатите не са толкова впечатляващи, понякога дори отчайващи. Нещо, с което, за съжаление, не може да се похвали дори любимото ми иначе френско кино.

А що се отнася до самата дилогия "Обитаемият остров" - все пак почитателите на Аркадий и Борис Стругацки могат да я видят, но е препоръчително да си препрочетат и новелата преди това. С огромно съжаление обаче трябва да завърша с това, че за останалите кинолюбители и двете части не са някакво особено преживяване, и никак не е невероятно да останат разочаровани.


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 4795 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Shutter Island (2010)
Цар Лъв
SciFi Series: Dollhouse
Краят на купона
Hotel for Dogs (2009)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.