Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Айзък Азимов: "Фантастично пътешествие" (ревю) - Айзък Азимов, Научна фантастика, "Fantastic voyage", Американска литература
Айзък Азимов: "Фантастично пътешествие"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 28 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Съвсем бегло ще маркираме първото "Фантастично пътешествие" на Азимов, тъй като в качеството си на книга писана по филм страда от недостатъците на самата лента. Доколкото американският автор е успял да придаде някаква дълбочина, то е само в рамките, очертани от оригиналния сценарий. От там идва и втората слабост, а именно прекалено малката научност, за научната фантастика такава, каквато познаваме и сме виждали от писателя. Въпреки това и двете се отличават с любопитно, грабващо приключение, добър стил и като цяло успяват да забавляват.

Все пак предпочитанията ми, а всъщност и на самия автор са към собственото му творение. Миниатюризацията сама по себе си е интересна база, но да оплетеш в нея американски учен изследващ мозъчните вълни в помощ на руснаците разработващи я вече си е предизвикателство. С всички предубеждения, целият риск от употребата на неизпробвана технология, за да се гмурне група изследователи в търсене на ключа към стабилността. И в разкриване на безкрайните чудеса на човешкото тяло.

Всъщност бих казал, че второто "Фантастично пътешествие" спокойно би могло да се ползва и като един нелош учебник по биология. Имайки предвид, че е написана далеч по-интересно, а обясненията са доста коректни, човек би могъл и да понаучи нещичко докато се забавлява. Още повече, че всичко това е поднесено със стил и без да дразни - нещо, с което голяма част от фантастите не се справят. При Азимов не се срещат ситуации с абсурден диалог, в който двама от героите си обясняват как работи кафе-машината от бъдещето, например. Напротив, всичко това е вмъкнато във фабулата, която се вие около него, вместо самите разяснения на това или онова да стоят като едва ли не прикачени към нея.

Персонажите са живи, усещането е като за познати хора. Всеки един с дефектите, страховете и положителните си страни. Освен това не са статични, търпят развитие, дори във възгледите си относно някои закостенели виждания за "другата страна". Диалогът от своя страна не изпада в излишна сложност, но носи необходимия смисъл. Използван е и като удачен инструмент за прокарването на нишката научност, както казахме с необходимия стил и финес. И като цяло всички елементи на повествуванието са на познатото ниво. Включително оригиналният и прелюбопитен финал, в който една фраза може да те накара да се усмихнеш, удивиш и разбереш това, което Азимов е поставял в главата ти страница по страница. Убеждението, че науката няма граници.

Така че горещо препоръчвам на всеки любител на добрата книга и научна фантастика "Фантастично пътешествие" и по-точно книга втора. Първо, защото Азимов е добър разказвач. Умее да заплита интригата, прави го и тук. Знае как да нагнети напрежението, да постави героите си в ситуации, в които обикновения човек се превръща в герой и още повече - има способността да го прави естествено. А надали има човек, който не уважава и харесва реализма на повествуванието, героите. Така че - ако сте я пропуснали, време е да си наваксате.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3357 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.