Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Крими серии. Law & Order: UK (I/2009) (ревю) - Дик Улф, Драма, Криминален, Сериали, Бен Даниелс, Бил Патерсън, Брадли Уолш, Джейми Бамбър, Фрима Аг
Крими серии. Law & Order: UK (I/2009)

Поредици: Криминални сериали

Автор: Ангел Генчев, сряда, 27 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Закон и ред" без съмнение е един от най-старите и популярни криминални сериали, започнал още през далечната 1990 г., след това дал и две допълнителни разклонения - "Специални разследвания" и "Умисъл за престъпление", като общият брой на сезоните му вече е 37, с тенденция към стабилен ръст. Всъщност, вероятността да не сте се сблъсквали с поне един-два епизода от някоя на поредиците на Дик Улф е невероятно малка, а и не може да им се отрече, че са едни от определено качествените на малкия екран, с усещане за класическа, немодернизирана кримка.

Говорейки за класическо обаче, новото разклонение - и всъщност 38 сезон на "Закон и ред" в общата сметка - бие всички досегашни рекорди. Не за друго, а защото за пръв път в близо двадесетгодишната си история поредицата започва да излъчва и изцяло британска версия, като до момента от нея са излезли седем епизода, а след известна пауза се очакват още шест.

За разлика от останалите сериали обаче, където действието е съсредоточено най-вече върху работата на криминалистите, а тази на съдебната институция е по-скоро неин придатък, островитяните - в типично свой маниер - са приели нещата малко по-буквално. В случая, разполагаме на практика с двоен сериал - едновременно полицейски и съдебен, като участието им е доста равнопоставено. За целта, "Закон и ред: Обединеното кралство" работи с два отделни комплекта персонажи, а сюжетът на отделните епизоди се фокусира последователно върху двете части на цялото което наричаме прилагане на правото със силови и законови мерки.

Това прозвуча малко като политическо изказване, но реално наистина е трудно да се преразкаже съдържанието на един криминален сериал с почти несвързани епизоди, освен чрез централните герои, а пък и да не беше - до голяма степен би убило удоволствието от него. Чисто стилово, иначе, и новото разклонение е издържано с типичната за останалите конструкция от кратки сцени, проследяващи развитието на един конкретен случай и казус.

В главните роли човек може да намери доста познати от малкия екран лица, начело с Джейми Бамбър, в ролята на младия сержант Мат Девлин, като чисто полицейската половина се допълва от Брадли Уолш и Хариет Уолтър. От същата страна на барикадата, само че в другия край, пък можем да намерим ветерана Бил Патерсън, Бен Даниелс и безкрайно чаровната Фрима Агиман, пределно позната на любителите на британските серии от последните сезони на "Доктор Кой".

Като цяло, типично по Албионски, криминалната линия тук не е изпъстрена с брутално насилие, чак толкова фантастика при разкриването на случаите, персонажите са близки и човечни, с всичките си недостатъци - дори чисто визуално - и създават впечатление за реални хора. Което всъщност се оказва основно и за фабулата при отделните епизоди, която не лъха на измислица, абсурд и чиста проба телевизионна порнография в преносния смисъл на думата - макар че, наистина, последното с лекота като цяло може да се каже и за останалите сериали от групата.

Разбира се, с интерес ще видим как ще се развият основните персонажи, но дори и извън това, за любителите на криминалния филм вече би трябвало да е ясно, че вероятността цялата галимация да си заслужава е доста висока.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3271 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.