Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: А. и Б. Стругацки - "Хищните вещи на века" (статия) - Антиутопия, Аркадий Стругацки, Борис Стругацки, Европейска литература, Научна фантастика, Руска лите
А. и Б. Стругацки - "Хищните вещи на века"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, сряда, 20 юли 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Чували ли сте за синдрома на третото поколение? Е, в книгата на Стругацки не се говори точно за това, но нещата са доста подобни. При този синдром имаме първо поколение, което работи и се създава от нищото, техните наследници запазват и увеличават натрупаните капитали и имоти и тогава на сцената се появява въпросното трето поколение.

В най-общия случай представителите му получават наготово всичко, което поискат от мама и тати. Те нямат необходимостта да работят, а от там и стимул да се развиват. В резултат на това dolce far niente те по цели дни се чудят какво аджеба да правят със себе си. Накарайте един обикновен човек по цял ден да не прави нищо. Е ще поживее така ден, седмица месец, но накрая ще му писне и ще започне да се труди. Но не и ако е свикнал с този начин на живот от раждането си.

Първо идват безспирните купони, а освен това какво по-добро убиване на времето от следване на последните модни тенденции и адреналиновите спортове? Но рано или късно и това писва. Е тогава вече ще посегнем към наркотиците, за да разтворим своите "Двери на възприятията". Не, това не е моят начин на разсъждение, а на тези, които по цял ден се чудят какво да правят със себе си.

В реалния свят тази класа е сравнително малобройна, но какво ако имаме една "утопична" държава, в която наистина основният проблем е "с какво да се занимавам днес"? Е, действието на романа на гениалните братя се развива в тази точно измислена държава. Вместо класово имаме нещо като кастово разделение, като всяка неформална групичка си има своите територии, забавления и наркотици. Единствено интелите усещат какво става и се опитват да размърдат блатото, но това не е толкова лека задача. Отделно, че отскоро е навлязъл нов наркотик, за който всички касти са чували и е само въпрос на време да плъпне като бубонна чума сред обитателите на града, където се развива действието. Още по-страшното е, че практически всеки може да си набави въпросната субстанция с малко повече въображение от разпространени в бита вещи.

"Нямаше тайни работилници, пазени от мрачни личности с боксове, нямаше предпазливи, лишени от принципипи делови хора, нямаше търговски агенти с двойни якички, натъпкани с контрабанда... Имаше съвременна промишленост за битови прибори, държавни магазини, където слегът се продаваше по петдесет цента, имало е - в началото - един-двама души, нелишени от изобретателност, измъчени от безделие и жадуващи нови преживявания..."

И точно това са "Хищните вещи на века" - не наркотиците, а факторите, които подтикват към тяхната употреба. Вместо да се борим със следствието - една безнадеждна война, нека се преборим с причините. Проблемът описан от Стругацки преди 40 години в момента е реалност в САЩ и Западна Европа. Презадоволеното общество, свръхконсумацията и безделието са факт в развитите страни и поколението, което расте днес по цели дни и решава глобални тежки проблеми като "какво да облека днес; в кой ресторант да обядвам и в кой клуб да отида вечерта; дали да не се кача на колата и да отида на кафе на морето, че е много шик..."

Надежда разбира се има - четвъртото поколение, което отново ще започне да създава, а не да консумира. Но за тръгне от някъде това четвърто поколение трябва и НИЕ да направим нещо.

"Докато не бъде възстановен човешкия мироглед, хората ще умират и ще се превръщат в идиоти и никакви оперативни групи няма да помогнат..."

И преди да решите, че братя Стругацки като творци от комунистическа държава не струват за нищо, защото са поддържали режима с писане, вместо да падат геройски под броните на танковете в Чехословакия просто прочетете книгата. И помислете върху нея, нали?

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3349


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 5457 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.