Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дъглас Кенеди: "Изкушение" (ревю) - Дъглас Кенеди, Трилър, "Temptation", Английска литература, Нови книги
Дъглас Кенеди: "Изкушение"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 21 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Има нещо у Дъглас Кенеди. Няма да си кривя душата и да не призная, че въпреки горещите препоръки, заради които в крайна сметка се изкуших от неговото "Изкушение" - новела, чиято анотация и заглавие предвещават по-скоро донякъде мелодрама с холивудски краски - тя не ми беше точно първия избор. Въпреки това обаче, ирландският автор с американски произход - само по себе си необичайно съчетание - някак неусетно ме увлече, и дори останах малко изненадан, когато книгата изведнъж се оказа прочетена.

В интерес на протокола, анотацията е акуратна, макар че романтиката, доколкото я има, е от съвсем друг тип. В центъра на събитията се озовава Дейвид Армитидж - доживотен идеалист, който за разлика от голямата част от сродните си наистина успява да заживее в мечтата си. А именно - да се превърне в успешен сценарист в сърцето на индустрията, Холивуд. Самият път към това обаче е доста трънлив, при това в сблъсък не с някакви недоброжелатели, а с най-тривиалния и нормален - както го наричат - живот. Схватка, в която компромисите са на съвсем различно ниво и биват далеч по-болезнени. И все пак, развял гордо флага на самата идея на идеята, при поредния си щурм, този дон Кихот с пореден номер най-изненадващо се оказва победоносен на върха на хълма.

И няма нищо чудно в това, че се поддава на изкушението. Нито е изненадващо, че то води след себе си още едно - по-апетитно - и така нататък, и така нататък. А е трудно да се устои, и може би най-малкият сюрприз е, че нещата рано или късно излизат извън привидния контрол, който малко или повече се самозалъгва, че упражнява. А, както много добре знаем, опитите за излизане от блатото са далеч по-трудоемки и опасни от простото нагазване в него.

Това обаче, което трябва да призная на Дъглас Кенеди, е не толкова любопитната всъщност фабула, нито развитието и, а великолепното повествование. Начинът, по който я описва. Невероятната му способност да не използва една единствена излишна дума в доста солиден като обем роман. С кратка предистория, действието те подхваща и продължава да те подхвърля като плажна топка през цялото си течение, променяйки се буквално от страница на страница. Компактност, характерна за кратките кримки, да речем, но тук говорим за значително по-продължително произведение. Липсват описания на третата братовчедка на шурея, няма такива и на прекрасния, леко росен от пръскачката райграс под лъчите на всевечната Луна на Източния бряг, да не говорим за мистичната философия на магичната школа, наречена Холивуд. Каквото има да се разсъждава е изразено в горе-долу кратко и съвсем ясно в остроумен и стилен диалог. А разсъждения съвсем не е като да отсъстват.

С други думи, "Изкушение" на Дъглас Кенеди крие доста изненади в ръкава и между кориците си - но може би най-голямата е тази, че опровергава някакви евентуални скрупули, и всъщност е чудесно четиво. Дори не само за най-свободното време, а по принцип за любителите на наистина стойностния трилър. Има предостатъчно, което да предостави между или в самите си редове, и прочитът и си заслужава.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3113 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.