Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Андрис Колбергс: "Три дни за размисъл" и "Човекът, който бягаше по улицата" (ревю) - Андрис Колбергс, Криминален роман, "Три дня на размышление", Латвийска литература
Андрис Колбергс: "Три дни за размисъл" и "Човекът, който бягаше по улицата"

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 20 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако имаше нещо хубаво във "време оно", то със сигурност се намираше в книжарниците. Макар да нямахме възможност да се докоснем до чак толкова широк кръг литература, поне в географски смисъл, все пак можехме да се насладим на доста, при това относително евтини книги, някои от които за жалост надали ще видят бял свят в наши дни. Например, кога за последен път сте виждали заглавие на латвийски автор на стелажите измежду заливащата ни англоезична литература? Е, аз честно казано не помня да съм мяркал дори веднъж.

Едно от тези произведения, с които надали ще се срещнем отново, ако не намерим старо издание, е "Три дни за размисъл" издадена в един том с "Човекът, който бягаше по улицата", дело на латвийския прозаик, драматург и сценарист Андрис Колбергс. Предполагам, че двете са намерили общ дом между кориците на изданието на "Народна култура" заради общото помежду си, а именно усещането за реализъм на няколко недотам шокиращи криминални истории, обримчени обаче с великолепен стил, умение на автора да разказва и да направи дори от най-тривиалния случай любопитна и вълнуваща история.

Обир, по-точно въоръжен грабеж. Което не е чак толкова странно, ако не се случваше в СССР. Но ако оставим на страна фона - Рига и околностите и - криминалната история не се отличава по нищо от западните си аналози. Даже може да се каже, че е изградена доста добре, изпипана във всичките си детайли, авторът е взел под внимание както психологията на престъпника, така и на разследващите. Запознал се е и е разказал по най-точния и същевременно далеч не скучен начин с полицейските, в случая милиционерските практики в разкриване на престъпление. И резултатът е интригуваща, грабваща история, която кара читателя да будува до сред нощите, поне докато не се разплете. По правило - в самия край.

Същото е положението и с втория роман. Измама, по-точно длъжностна такава. Нищо непознато, но разкрито по най-любопитния възможен начин. Чрез друго престъпление, загадъчна жена, още по-загадъчен мъж и много, много работа. Тук, както и в "Три дни за размисъл", отново имаме вторичен фокус върху самите престъпници. Как и защо го правят и какво вършат с откраднатото. Мотивите и действията не само на разследващите, но и на другата страна, са еднакво важни за Андрис Колбергс. И отново всичко е поднесено в опаковка, която дори в наши дни бих нарекъл блестяща.

И именно с това се отличават тези два романа от голяма част от литературата отпреди разпадането на "източния блок" - четат се и след десетки години, с интерес. Защото далеч не са наситени нито с идеология, нещо, което би било странно за латвиец, нито с политика. Тъй като престъпност е имало, има и ще има, но което е по-озадачаващото - през годините нито тя, нито полицията се е променила бог знае колко. И мотивите и психологическите профили остават приблизително еднакво, а разкриването продължава да следва една и съща логика и последователност от действия. Като разликите са само в техническите детайли.

Така че, ако можете да си набавите тези два романа, препоръчвам ви да ги изчетете. В моя случай попаднах на тях случайно - бяха се залутали измежду заглавия като "Танковете настъпват в ромб", "Конармия" и "Цимент". А далеч нямаха място сред литературата, която никога няма да прочета, както се оказа в последствие.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 2884 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.