Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Финали: "House M.D." и "Supernatural" (статия) - Сериали, "Доктор Хаус", "Свръхестествено", Обзор, Телевизия
Финали: "House M.D." и "Supernatural"

Автор: Димитър Грозданов, сряда, 20 май 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Миналата седмица свой официален завършек получиха петият сезон на „Д-р Хаус" и четвъртият на "Свръхестествено". Преди време си говорихме за посоката, в която са тръгнали двата сериала и затова какво би трябвало да се очаква до края. Уви, в един или друг смисъл, сценаристите не се справиха оптимално и не успяха да замажат положението и да изплакнат очите на феновете с помпозни финали на като цяло посредствените сезони, които изгледахме.

За създателите на "Д-р Хаус" трябва да кажем, че съумяха да сътворят категорично по-добрия от двата финала, но пък определено не могат да се похвалят с по-качествения сезон. Последният епизод, макар сам по себе си достатъчно интересен, страдаше от болежките на останалите двадесет и три и най-вече – несвързаност и липса на фокус. Един отново силно апатичен медицински случай, който въпреки интересната тематика, беше слабо реализиран и играеше ролята на сивкав фон на фона на случващото се с Хаус. Същото може да се каже и за актьорската игра на всички от екипа, с изключение на самия Хю Лори.

Чейс и Камерън бяха оженени набързо, като първият все повече се мъчи да се задави с акцента си, а втората прескача от една овча физиономия на друга. И може би е хубаво, че ни оттърваха от тази мекотелна линия, която така или иначе беше досадна и безумна - спермата на бившия мъж на Камерън няма нужда от коментар. Уилсън пък отново беше като "окован" в ролята на добър самарянин, като искрено се надявам точно този персонаж да се извърти в някаква по-различна и интригуваща насока от следващия сезон. Но като се има предвид, че дори смъртта на приятелката му не успя да накара сценаристите да го извадят от нежния коловоз, това едва ли ще стане и сега. Тринайсет, Форман и Тауб пък получават съвсем малко внимание напоследък, така че безличното им представяне в последните епизоди едва ли е по тяхна вина.

Акцент обаче трябва да бъде поставен върху Лиса Еделщайн, играеща доктор Къди. Дори само защото залозите за нейно значително по-дейно участие в следващия сезон са големи. Това, което е силно притеснително обаче е, че и тя подобно на Дженифър Морисън (Камерън) не показва кой знае какви актьорски умения и определено трябва да се потруди пред огледалото, тренирайки погледи. Безспорният и чар е действително привлекателен, но щом неутралният зрител често е подразнен от телешката нотка в очите й, какво остава за живеещия в болка, свръхсаркастичен доктор. Финалния епизод все пак бе ознаменуван с едно значително по-прилично нейно представяне, но ако смятат да я пуснат като център-нападател, има още много да се желае.

Хю Лори пък отново доказа, че е много голям в тази роля и че може да даде още много на персонажа си. Гледалите по-ранни негови филми определено са забелязали, че сякаш именно това превъплъщение е търсел през цялата си кариера и не случайно е толкова подходящо за него. В последния епизод той успя да изкара една значително по-богата палитра от емоции, от онази, на която сме свикнали, при това без да изглежда неестествено или пък глупаво. Следващият сезон обаче твърде вероятно ще го постави в още по-различна обстановка, която може би ще бъде предизвикателство дори за него. За всеки случай се надявам на заслужаващо си зрелище.

От всичко това следва, че онова от което се нуждае "Хаус" е промяна. "Both sides now" вероятно изигра ключова роля именно за това. Въпреки изброените по-горе недостатъци, финалът с Лори беше неочакван, и макар да не беше нещо уникално за средностатистическия киноманияк, определено е класи над огромна част от сезона. Обещанието за един коренно различен шести сезон е определено изкушаващо – събитието "Хаус в санаториум" е сравнимо само с хвърлянето на котка в кучкарник. Развитие трябва да видим в отношенията между него и Къди, вероятна е и продължителна заигравка с Хънтингтановата хорея на Тринайсет. Засега потвърдено обаче е само връщането на Чейс в екипа, както сподели самият Джеси Спенсър в интервю.

Вкратце – един приличен финал на един сравнително слаб сезон, с който общо взето най-вече се очертаха новите възможности пред сериала. Очакваме повече от Дейвид Шор и компания в следващия.

Предсказанието ми за "Свръхестествено" се сбъдна – последните епизоди се фокусираха само върху основната линия и видяхме някои наистина интересни неща. Но ако сте фенове на сериала, вероятно още крещите безгласно при мисълта за "Lucifer Rising". Финалът на четвъртото издание определено свърши в средата на нищото, без никаква ясна насока за бъдещото.

Получихме доста отговори на въпроси, които налучквахме отдавна. Видимо забавеното действие напоследък обаче си каза думата – липсата на сериозен екшън още повече усили изненадата от неочаквания завършек на сезона. За щастие на всички фенове Руби най-сетне си го получи, с което во веки, надявам се, се отървахме от може би най-посредственото парче, обитавало някога сериала, а именно Дженевив Кортес. Въпросната дразнеше изключително много, особено на фона на предходната мацка в ролята на демонката – Кати Касиди – която изпълваше екрана с пъти повече сексапил, предизвикателност и класа. Или най-малко не изразяваше абсолютно всички емоции чрез сълзлив поглед и отворена уста. Тъй или иначе - свърши се нейната.

Доста по-тревожно е представянето на Джаред Падалеки, който от епизод на епизод става все по-неадекватен в мимики и жестове. Особено във финалната сцена, която можеше да е доста по-впечатляваща, ако сценаристите не му бяха дали реплики. Дженсън също не беше съвсем на ниво в "Lucifer Rising", но при него нещата като цяло са далеч по-солидни. Сами изглежда и звучи все едно си е прещипал топките с ципа на дънките, а връщане към статуквото на предходните сезони, където играеше "добрия и умния", едва ли ще има. Надявам се да видим едно чувствително подобряващо се представяне от негова страна в бъдеще.

Като изключим лошия вкус на незавършеност, който остави финалът на четвърти сезон, епизодът пак си беше някак твърде евтин. Определено, скъперничеството на тема ефекти е дразнещо. Сатаната да излезе от светеща дупка в пода, може да бъде определено чисто и просто като незадоволително, дори и за почитателите на сериала.

Хубаво е, че ангелите отново родиха култова сцена и фраза. След "I am an angel of the Lord" ("Аз съм ангел господен") на Кастиел, "God has left the building" ("Господ напусна помещението") на Закарая ще се помни и споменава дълго от много хора. Разговорът между тях и Дийн общо взето беше най-интересното в епизода. Като забавен бе отказа на по-стария брат за тройка, нещо направо невиждано, нечувано и напълно скандално.

Макар да е жалко, че финалът на сезона беше толкова висящ, хубаво е, че въпросният най-сетне свърши. Далеч по-добре щеше да е сериите отново да бяха 16, особено като се имат предвид множеството епизоди, които извадиха вода от десет кладенеца, само и само да се печели екранно време. Липсата на динамика изобщо погуби много от усещането на "Свръхестествено", а може би нямаше да е толкова лоша идея да видим и няколко епизода, показващи престоя на Дийн в Ада. Като цяло финалния 22 епизод, подобно на този на "Хаус", ни остави най-вече с надежди за следващия, засега последен сезон на сериала. Ако сценаристите си изиграят правилно картите, би трябвало да се насладим на една бясна надпревара "Уинчестър срещу Уинчестър" с неочакван финал. Дано се даде и повечко изява на останалата някак в сянка, но пък очарователна Джули Макнивън, позната ни от екрана като Ана.

Новите епизоди на "Д-р Хаус" и "Свръхестествено" трябва да се появят през есента на тази година, като слуховете предричат това да стане септември месец. До тогава остава да се надяваме, че блясъкът на двата сериала ще се върне с пълна сила. За което, поне засега, предпоставките са налице.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4553 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.