Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Hunt for Gollum (2009) (ревю) - Крис Бушар, Сабина Сатър, Късометражни филми, Фентъзи, Арин Олдридж, Гарет Броу, Джейсън Пепино, Ейд
The Hunt for Gollum (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 18 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ловът на Ам-гъл (2009)

Каквото не може да се постигне с пари, може да бъде направено с много пари. Но когато видиш тридесет-четиридесет минутна лента, снимана със скромния бюджет от три хиляди долара някъде в Уелс да носи по приличен начин наметалото на мегапродукция с многомилионен такъв, винаги е приятно. Защото може "Ловът за Голъм" да не никакво достижение на седмото изкуство, но има едно достойнство - става за гледане и духът на "Властелинът на пръстените", дори в екранния му вариант, се усеща, при това в доста големи дози.

Естествено нито играта, нито сюжетът са нещо бог знае какво. Но визията определено са я докарали. Ако преди да му обърне внимание, човек си мисли, че именно тя би страдала от липсата на достатъчно финанси, то в края мнението на зрителя се обръща на сто и осемдесет градуса. Колкото и странно и абсурдно да звучи, бих казал, че именно тя прави от кратката лента това, което е. Една далеч не недостойна екранна авантюра, разширяваща филмовата вселена на Властелина.

Сюжетът се намества е онзи момент от действието, в който Арагорн издирва и намира Ам-гъл, за да може Гандалф да разкрие истината за намеренията на Врага и произхода на вълшебния пръстен, придобит от Билбо по време на скитанията му. В литературния първоизточник наследникът на Елендил споменава, че това е било крайно мрачно и опасно приключение и ако трябва да отдадем чест на Крис Бушар - това, което виждаме носи усещането за черна угроза, дори изключвайки батализмите.

Които между другото също са на едно много прилично ниво. За мое най-голямо, а предполагам и на останалите зрители, учудване. Дори бих казал, че битката с орките изглеждаше достатъчно професионално и стилно, особено на фона на някои екранни фентъзи упражнения с далеч по-солиден гръб. Така че още една червена точка за малолитражката от Великобритания.

Съвсем нормално не можем да очакваме и бог знае колко впечатляващ каст. Още по-малко бихме могли да се надяваме на екранните образи, на които сме свикнали. И действително Гандалф, доколкото изобщо се вижда в началната и финална тъмнина, и Арагорн изглеждат някак забавно. Въпреки че се разпознават, при това доста добре, и си вършат работата по доста приличен начин. Доколкото в късометражно филмче може да се говори за убедителност на героите - присъства. Естествено не до степен като за Оскар, но спокойно биха могли да получат отлична оценка от НАТФИЗ, например.

Така че в заключение може да се каже, че взимайки предвид бюджета се е получил страхотен подарък за почитателите на Толкин и историята на създадената от него Средна земя. С визия, в която далеч не си личат трите хиляди долара - даже напротив, спокойно зрителят би могъл да направи грешката, че са били поне с един-два порядъка отгоре. Със сюжет, който запълва една празнина, която винаги е предизвиквала интерес у читателя, а пък и зрителя и доста прилична актьорска игра. Всъщност, ако вземем предвид, че са неизбежни сравненията с далеч по-известни имена, когато се впуснеш в подобна авантюра, е доста похвално, че тези хора са се заели и на всичкото отгоре са се справили.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 2771 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.