Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series. Space: Above and Beyond (ревю) - Глен Морган, Джеймс Уонг, Военна фантастика, Екшън, Научна фантастика, Сериали, Джеймс Морисън, Джоу
SciFi Series. Space: Above and Beyond

Поредици: SciFi Series; SciFi Week

Автор: Ангел Генчев, събота, 16 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Изцяло милитаристичната фантастика по принцип не е толкова често явление, а още по-рядко намира мястото си на екрана, въпреки че може да бъде доста ефектна. Всъщност, ако изключим от уравнението "Звездни рейнджъри" в различните му превъплъщения, "Терминатор" и до известна степен "Бойна звезда Галактика", която обаче далеч не е само военна, едва ли остават някакви особено сериозни примери, които да бъдат взети.

Това не е толкова случайно обаче. Военната фантастика по задължение е поне малко патетична, което не се услажда съвсем на всеки зрител - докато в литературен вариант все пак е някак по-приемливо - и всъщност лесно може да изпадне и в крайност. В допълнение, е също толкова податлива на демагогия, а възможността да превърне в посредствена пуцалка е меко казано огромна. А в този ред на мисли, споменатите рейнджъри, особено пък в продълженията си, са доста удачен пример.

Със "Space: Above and Beyond" човек също трябва да прояви известна доза търпение, иначе възможността да ги захвърли след пилотния двоен и дори втория епизод е доста сериозна. Американски космически сили, доволно банални надъхващи военни речетативи - откровено не е нещо, което залепя за екрана, въпреки повече от добрия си за средата на деветдесетте години CGI. Всичко това обаче взема сериозен завой със следващите серии, и историята, създадена от Джеймс Уонг и Глен Морган, работили продължително заедно по филми като "Единственият", "Последен изход" и "Досиетата Х", придобива сериозен мащаб, и изненадващо или не, всъщност става доста интересна.

Основната фабула в сериала, който изкарва един сезон през 1995-1996 г. се върти около първите крачки на човечеството в Далечния космос. Илюзията, че сме сами във Вселената бързо бива разбита, след като първите две човешки колонии падат под ударите на безмилостна чуждоземна раса, а последвалият конфликт скоростно се разраства из голяма част от познатата галактика. При това съвсем без да клони в полза на земляните.

Същевременно обаче, в средата на XXI век, вече технологически напредналото човечество е преживяло собствен глобален конфликт, свързан с осъзнаването на изкуствения интелект, вложен в собствените си силиконови отрочета - тема, съвсем не непозната във фантастиката, но тук интерпретирана по малко по-несвойствен начин - довел в това число до създаването и на човеци "ин витро", с изцяло военна цел. Също не нечувана тема, но комбинацията от всички тези фактори, на фона на едно още разединено и разслоено човечество, разкъсвано дори от крайни фракции и корпоративни интереси, правещо постъпки за обединение, и взаимодействието между тях са третирани доста умело - и освен нормалните за военната фантастика лоялност, жертвоготовност, храброст и пр. в крайна сметка се засягат и по-основни теми като расизъм, ксенофобия, военно-политическия комплекс като цяло, или с други думи има какво да се види.

При все това, основната тежест се изнася от 58-ма бригада и нейните премеждия, така че зрителят очаквано получава и голяма доза батални епизоди в космически или наземни условия - за първите вече споменах, достатъчно ефектни. В интерес на истината, като за средата на деветдесетте години, "Space: Above and Beyond" не отстъпва чак толкова на заснетия на практика по същото време "Вавилон 5", въпреки че на отделни места има известни недомислици - в частност добре забележими при космическите експлозии - а и част от костюмите са малко долнопробни. Но това наистина не пречи в толкова голяма степен. За съжаление, по отношение звуковите ефекти нещата стоят малко по-зле, и на места могат да бъдат до известна степен дразнещи.

Чисто в научнофантастично отношение вече има по-сериозни пропуски, специално придвижването на големи разстояния остава доста неустановено и бегло маркирано с някакъв подпространствен преход, но тъй като остава извън реалния фокус на поредицата, всъщност не е толкова важно.

Актьорският състав също е тотално непознат, съставен от актьори с огромен брой второстепенни и единични роли зад гърба си, като може би малко изключение правят Джоуел де ла Фуенте с продължителното си участие в "Закон и ред: Специални разследвания" и Тъкър Смолууд, с по-краткотрайното си такова в "Ентърпрайс", от което любителите на телевизионна фантастика може би си го спомнят като съветника-зинди от страна на приматите. Реално най-фамилиарно обаче изглежда тотално непознатият Родни Роулънд не за друго, а заради сериозната си физическа прилика с Джаред Падалецки ("Свръхестествено").

Във всички случаи обаче, без да блести с някаква свръхоригиналност, "Space: Above and Beyond" е един от няколкото по-малобюджетни и не чак толкова известни фантастични сериали, които всъщност напълно си заслужават гледането. И макар че не е лишен нито от патос, както стана дума по-горе, нито от някои недоглеждания, нито от известна наивност или неизбежната възможност с лекота да се правят паралели с далеч по-големи негови събратя, това не пречи на почитателите на този тип продукции да му се насладят.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4131 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.