Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джон Броснан: "Небесните господари" (ревю) - Джон Броснан, Научна фантастика, "The Fall of the Sky Lords", "The Sky Lords", "The War of the Sky L
Джон Броснан: "Небесните господари"

Поредици: SciFi Week

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 14 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Наскоро попаднах на един материал от далечната 2006-та, където се споменаваха Елоите. И така, чудейки се какво да напиша в духа на седмицата на научната фантастика, реших да се спра на нещо литературно. А именно - "Небесните господари". При това не заради дребното удоволствие, че австралиецът Джон Броснан е един от малкото фантасти, според които сексът не бива да бъде табу във фантастичното, а заради яркото и доста графично послание, което носи.

Регулациите. Бъзикането на генома е доволно обримчено с тях. Факт е обаче, че ако преглеждате достатъчно често новините ще забележите, че регулярно, с учудваща цикличност изскача по някоя, как не-знам-си-къде-си нещо си не било забранено и някой си го бил направил. Така че няма как да не си зададе човек въпроса - доколко е прав в предсказанията си Броснан. Навярно далеч не съм най-подходящият човек да обясни кое от описаното би могло да стане и кое - не - за тази работа си има биолози, футуролози и други "лози", пък аз съм просто програмист. Все пак дори на лаик като мен някои от нещата описани вътре ми се струват по-скоро невъзможни, но всъщност не там е ключът към разбирането на основната идея.

А тя е, че човек не бива да си играе с мощни играчки, преди да разбира напълно себе си. Всъщност един от вечните мотиви във фантастиката, съпровождал човечеството от ядрената бомба насам. И доста резонен такъв, бих добавил. Защото виждайки изградения от Броснан апокалипсис, човек няма как да не настръхне, да си представи себе си в този умиращ свят. За което естествено спомага безспорния талант на австралиеца да изгради сюжет, фон и герои, които да са толкова убедителни, че бързо да влязат под кожата на читателя и да го накарат да забрави за фикцията и да я приеме като реалност.

Но, ако речем да задълбаем дори още по-навътре, ще открием, че този вечен мотив също не е толкова ключов. Защото има още един, също толкоз експлоатиран, макар много рядко по този великолепен, увлекателен начин - в условията на армагедон, човекът пак ще подтиска себеподобните си. Жената ще подтиска мъжа или обратно, но никога няма да живеем в хармония. Защото това е природата ни - вечно състезание за повече власт над себеподобните.

И така, стъпка по стъпка, страница след страница стигаме до финалния въпрос, който поставя автора - дали ако агресията, която предизвиква всичко това, бъде изкоренена, ще останем човеци. Ако погледнем елоите - не ако видим как си представя Броснан човечеството без нея - по-скоро не. Защото може би това, което ни кара да сме винаги на крачка от самоунищожението е същото, което е причината да оцеляваме.

Но дори да оставим всичко това настрана, приключенията на Джан Дорвин от Минерва, малката амазонка, са достатъчно завладяващи, за да превърнат трилогията "Небесните господари" в един от представителите на фантастичния жанр, който се нарежда измежду най-ярко блестящите със собствената си светлина. А дори онези, които не са изкушени от това течение в литературата биха могли да намерят доста за себе си. Защото за добрата книга няма граници, а тези три са точно такива.


Допадна ли ви този материал? (10) (0) 5768 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.