Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Jeremiah (ревю) - Дж. Майкъл Стразински, Екшън, Научна фантастика, Приключенски, Сериали, Алекс Захара, Алесандро Джул
SciFi Series: Jeremiah

Поредици: SciFi Series; SciFi Week

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 11 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Апокалипсисът по Дж. Майкъл Стразински. Самото име на създателя на "Вавилон 5" е по себе си достатъчно, за да предизвика трепет у любителя на екранната фантастика, и просто няма как нашата седмица, посветена на жанра, да мине без негово участие. А освен това, "Джеремая" е единственият му друг игрален проект в този бранш, който не се родее с легендарната космическа сага.

Идеята зад сериала е бегло базирана на едноименния белгийски графичен роман на художника Херман Хупен, стартиран в далечната 1979 г., който продължава всъщност да излиза и до днес и за момента се състои от 28 книги. Взаимовръзката между него и произведението на Стразински обаче е наистина слаба, и се състои най-вече в имената на основните персонажи, както и постапокалиптичната обстановка, в следствие глобална епидемия, унищожила възрастното население на Земята, но оставила незасегнати децата.

Именно от тази постановка се възползва ветеранът, за да изгради визията на едно бъдещо човечество - разпокъсано, хаотично, изкривено, с неустановени порядки, но и с възможността пред себе си да се отърве от наследството на налаганите със столетия, и дори хилядолетия норми. Което, от своя страна, позволява на Стразински малко или повече да разгледа редица аспекти на съвремието, при това с доста критично око, особено в политическа насока. Наистина, действието е ограничено само до рамките на Съединените щати, където съответно пада и основния акцент на неговата критика, и размахът не е онзи, който сме свикнали на виждаме от него, но въпреки това, под иначе апетитната приключенска обвивка на сериала американецът съумява да прокара някои наистина интересни хрумвания.

Разбира се, именно тази компонента е и точно обратната страна на монетата - съсредоточено около личността на Джеремая, своего рода месия на новото време, и неговия мускулест спътник Кърди, както се полага на един добър филм по комикс, колкото и бегло да е базиран, действието е доста наситено приключенско, с порядъчно количество екшън и гилзи. Като балансът може би все пак е изтеглен леко в посока храната за окото, за сметка на интелектуалната залъгалка. Въпреки това обаче, за сценарист с опита на Стразински, особено с неговия характерен похват, където и незначителните на пръв поглед сцени и събития обикновено се оказват свързани с развитието на сюжета, рано или късно, не е трудно да съумее да ги вплете едно в друго и да ги превърне в комплексна история. Примесена дори с малко мистика. И така и отделните случки, и историята в цялост, и чисто телевизионното забавление са на достатъчно високо ниво, за да задоволят изискванията на различните групи почитатели.

Иначе, в главната роля се подвизава Люк Пери, за когото това е и едно от първите по-сериозни и по-централни изпълнения, въпреки съвсем не кратката си биография, а същото важи до голяма степен и за главния му партньор - Малкълм-Джамал Уорнър. Всъщност, нещо съвсем типично за поредиците на американеца, където сред актьорския състав рядко се забелязват гръмки имена.

За съжаление, нещо също толкова характерно - невероятната му сприхавост, довела в крайна сметка до сякаш напълно естествения раздор с разпространителите - води до там, че поредицата е прекъсната след края на втория си сезон, въпреки че има достатъчно потенциал най-малко за трети, а и историята остава видимо недовършена. Но дори и той някой ден да се заснеме, няма да бъде с участието на Стразински. Въпреки това обаче, "Джеремая" е един от сериалите, които без съмнение биха доставили удоволствие на любителите на жанра - не най-силния, с който могат да се поразтоварят, но със сигурност притежаващ достатъчно достойнства.






Допадна ли ви този материал? (5) (2) 3793 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.