Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Coraline (2009) (ревю) - Хенри Селик, Анимация, Фентъзи, Дакота Фанинг, Дженифър Сондърс, Джон Ходжман, Доун Френч, Йън МакШе
Coraline (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, сряда, 06 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Коралайн (2009)

Странна анимация по странния Геймън. Англичанинът е писател, който се харесва на мнозина, и същевременно не допада на още толкова именно заради твърде богатото си въображение и понякога прекомерно особени светове и картини, които описва. Което обаче съвсем не пречи периодично творбите му да се прехвърлят на големия и малък екран, или пък театрална сцена. Отделно от това, самият той охотно се захваща и с писане на сценарии, и в тази насока му дължим най-малкото последния "Беоулф".

Не мога да отрека, че след повече от успешния "Звезден прах" от преди около две години, доста горещо приет както от зрителите, така и от критиката, очаквах с известно нетърпение следващия екранен експеримент - още повече, че за пръв път фантазиите на Нийл Геймън се предават с помощта на анимация. Наистина, самият той няма пряко участие, но за сметка на това сценаристът и режисьор Хенри Селик и неговият екип от аниматори са свършили великолепна работа. Последният всъщност, въпреки че няма особено богата биография, не е напълно непознато име за любителите на широкоекранната анимация, които вероятно си спомнят режисьорската му работа в класическия "Кошмар преди Коледа" на легендарния Тим Бъртън.

Историята на "Коралайн" сама по себе си е едновременно обичайна и необичайна, както за деца, така и за възрастни, което със сигурност би я направило привлекателно екранно приключение. Единадесетгодишната главна героиня, чието име носят и новелата и филма, се премества в нов щат, в ново градче, а целият този трамвиращ процес завършва с онова, което обикновено се случва - оказва се лишена внимание. Особено от страна на родителите, заети с установяване на новото място. Което, естествено, я подтиква да разузнае обстановката в околовръст. Новият квартал, разбира се, се оказва малко странен, доста скучен, но всичко това се променя в момента, в който Коралайн се натъква на входа към паралелен свят. Измерение, в което поне на пръв поглед всички са настроени по-дружелюбно, макар че фактът, че приличат повече на парцалени кукли с копчета вместо очи ги кара да изглеждат малко страховито. А както се оказва, последното не е толкова повърхностно, и този друг свят наистина следва свои по-различни правила, от които на места откровено могат да те побият тръпки.

Да, наистина, "Коралайн" може би бегло напомня "Алиса", но за разлика от логическия експеримент на Луис Керъл историята тук е абсолютно смислена, колкото и Геймън понякога да е на свой ред неразгадаем. Всъщност някои от мотивите и паралелите са доста натрапчиво осезаеми, и макар и филмът да е най-вече приказно забавление, човек има върху какво да се замисли.

Анимацията, както стана дума, е наистина изпипана до последния детайл, въпреки странната цялостна визия, а изборът на Селик определено се доказва като повече от удачен в по-страшните моменти. Не мога да пропусна и доста доброто музикално оформление, което допълнително обогатява атмосферата на цялата продукция.

И като цяло, след няколко сякаш не толкова успешни пълнометражни анимации напоследък, "Коралайн" е не просто глътка свеж въздух за техните почитатели, но и филм, който определено си заслужава да се види. А за любителите на Геймън специално, естествено, е напълно задължителен.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4386 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (55) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.