Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: City Rats (2009) (ревю) - Стив Кели, Саймън Фантозо, Драма, Дани Дайър, Джеймс Ланс, Кени Доути, Рей Пантаки, Сюзън Линч, Таме
City Rats (2009)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, вторник, 05 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Градски плъхове (2009)

"Градски плъхове" е драма. Само че не бозава любовна френска история, нито пък тийнейджърско хапче за сън. "Градски плъхове" е тежка, пропита с отчаяние и крещящ натурализъм многоспектърна драма за живота на няколко всъщност несвързани с почти нищо изгубени души. Толкова тежка, че всъщност е направо отвратителна за гледане. Удря те директно, без фини намеци и психологически заигравки, като оставя накрая единствено чувството за самоцелна показност.

Историята се върти около няколко двойки “плъхове”, загубения живот на няколко души, които се гърчат под ударите на съдбата и издигат в единствена цел собственото си нещастие, прикрито зад излишната пищност на имперски Лондон. Свързани по случайност или неразривно, те показват на зрителя тъмните кътчета на душите си в обречения си стремеж към промяна.

Какво имаме всъщност? Проститутка с поражения от детски паралич и артист, който намира вдъхновение в звуците, идващи от нейния апартамент. Наркоман, който открива хомосексуалните наклонности на брат си – аутист. Медицинска сестра – аборигенка, доведена до социалния статут на клошар и убиец-пиянде (Дани Дайер), бягащ от предишния си живот в неудовлетворителната работа като готвач.

Също така, младо момиче, на прага на самоубийство и, всъщност единствения що годе нормален и забавен образ, изигран от Тамер Хасан, чиято основна роля е на спасителен пояс и да хвърля дини от покривите на небостъргачи. Компанията е нелогична, показваща най-лошото от живота и застинала в безизходица.

Лентата изпъква с излишен натурализъм, сякаш няма какво друго да предложи на зрителя и това не е далеч от истината. Героите не се измъкват, не търсят и не намират съчувствие от наблюдаващия, нито пък носят някаква бог знае каква истина. Те са там, те са такива и единствената им функция е да изложат в детайли проваления си живот.

Макар и любопитен, и донякъде ценен, в сравнение с мейнстрийм киното, филмът си остава едно почти безсмислено преживяване, нещо като документална изповед на човешката цивилизация като цяло.


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 3269 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.