Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Gathering - West Pole (2009) (ревю) - Алтернативен рок, The Gathering, Нови албуми
The Gathering - West Pole (2009)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 04 май 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

The Gathering - West Pole
2009, Psychonaut Records

Line-up:
- Silje Wergeland - vocals
- Rene Rutten - guitars, flute
- Frank Boeijen - keyboards
- Marjolein Kooijman - bass
- Hans Rutten - drums

Tracklist:
1. When Trust Becomes Sound; 2. Treasure; 3. All You Are; 4. The West Pole; 5. No Bird Call; 6. Capital of Nowhere; 7. You Promised Me a Symphony; 8. Pale Traces; 9. No One Spoke; 10. Constant Run

За своите вече двадесет години на сцена, холандците от The Gathering обходиха като че ли целия спектър на тежката музика - дет, дуум, готик, прогресив метъл, че и рок, като в последно време са се спрели на по-атмосферичен, алтернативен, именно такъв. Но човек наистина никога не може да бъде сигурен с какво ще да го изненадат следващия път. Особено пък с нов вокал - след като Анеке фон Гирсберген изкара в групата ни повече, ни по-малко тринадесет лета, които покриват и почти цялата им дискография, и то на твърде чувствителните позиции на водеща вокалистка и водеща китара.

Ще ми се веднага да напиша, че за почитателите на бандата новият им албум няма да е разочарование, но далеч не съм уверен в това - просто защото не съм сигурен кои точно са те. През отделните етапи от кариерата им това няма как да не са били различни групи хора, любители на различен тип звук, и все някои от тях непременно ще останат недоволни. Затова ще го кажа другояче - за онези, които харесват късните Gathering, "West Pole" не е чак толкова фрапантно и отчетливо различен, колкото можеше да бъде, и поне част от притесненията им могат да отпаднат. Онези, които са се надявали, че холандската банда отново ще втвърди звука си, няма да видят желанието си изпълнено и този път. А за тези, на които е любопитен постоянно течащия музикален експеримент със същото име - тавата определено си заслужава.

За да я оценят обаче, ще трябва да изтърпят притеснително монотонния, близо четириминутен инструментал "When Trust Becomes Sound", и да не се хващат на въдицата - парчето наистина граничи с откровената досада, но след него нещата се оправят. Всъщност, цялата атмосфера на албума е леко монотонна, с повтаряеми рифове и мотиви, по-скоро развлачена, отколкото разсвирена, напомняйки по този начин не съвсем слабо психеделичния рок от седемдесетте години на миналия век. Ако не беше женският вокал, парчета от типа на "Capital of Nowhere" щяха да звучат направо флойдски. При група с толкова опит зад гърба си обаче, не е изненадващо, че цялостното изпълнение е майсторско, и резултатът - стига да харесвате този конкретен тип музика - е повече от добър. Новата вокалистка, Силье Вергеланд, на свой ред има доста приятен и нежен глас. Но това не е само приятна изненада - и в общ план се е получила качествена сплав между нейното изпълнение и инструменталната секция.

Въобще, в заключение, изненадата от страна на The Gathering и този път е с положителен оттенък, особено ако разгледате албума като напълно самостоятелна композиция. По възможност, и на банда без предистория - поне при мен, приемането на всяка тяхна поредна тава като дебют, като принцип, работи идеално.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 2120 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.