Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Caprica (2009) (ревю) - Джейн Еспенсън, Райън Мотсхърд, Научна фантастика, Сериали, Алесандра Торесани, Ана Галвин, Брайън М
Caprica (2009)

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, неделя, 03 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Каприка (2009)

Преди да се спра за кратко на самия филм, не мога да пропусна поне в няколко реда да спомена продуцентите на поредицата, или по-точно вече вселената на "Бойна звезда Галактика", в която влиза и "Каприка". При това само с добро. А причината е начинът, по който буквално обгрижват аудиторията си - защото, всъщност, през цялото време тяхната публика получава по нещо ново, интересът и се поддържа, не се крепи на слухове, недомлъвки и обещания с половин уста, а през същото това време дори общата концепция продължава да се развива и надгражда.

Така беше с циклите уебизоди в промеждутъците между половинките или целите сезони, така беше и с "BSG: Razor", така стана и с пилотния "Caprica", за който ще стане дума по-долу. Който, между другото, изключително удачно бе пуснат не само на DVD, но и за платено теглене в iTunes - в крайна сметка, високите технологии отдавна са част от ежедневието и не е логично да се ползват по изключение. Само след няколко месеца пък ще излезе "BSG: The Plan", и дори и да не ни изненадат с още нещо междувременно, неусетно ще настъпи време за обявения за догодина нов сериал. И да, можете да кажете, че всичко това е маркетинг - до голяма степен ще е вярно - но е ясно, че тези хора не преживяват на фотосинтеза, а и можеха да си дават далеч по-малко труд с горе-долу същия успех, предвид че този тип редови зрител е най-малкото доста верен.

Така че, огромна червена точка за Роналд Мур и компания в тази насока, и дори в по-общ план бих могъл да кажа, че само се надявам поведението им да се превърне в еталон и да подтикне и колегите им, продуценти на повече или по-малко известни, дори нови сериали завбъдеще. Още по-важното обаче е, че същинските овации отиват за самата "Каприка", която се оказа доста по-впечатляваща от очакваното.

Задължително, разбира се, трябва да спомена, че подобно на пилотните мини-серии на "Бойна звезда", и при новата поредица стартиращият двоен епизод представлява по-скоро апетитен ордьовър, отколкото съвсем пълноценен филм. Може би обаче този път опитът с първия сериал си е казал думата, или още по-вероятно - фактът, че сценаристите вече са окончателно откъснати от по-стария първообраз, не са ограничени дори от частичните паралели с него, които имаха известно значение поне в началото на BSG, и настъпват на практика в непознатата територия, представляваща миналото на Дванадесетте колонии и предисторията на целия конфликт. Именно поради което "Каприка" изглежда даже по-смислен, по-задълбочен и по-комплексен, давайки предпоставка за още по-стойностен бъдещ сериал, доколкото това е възможно.

Самата история, както можеше да се очаква, започва привидно семпло - с две личности, обединени от обща трагедия - загубата на най-близките при терористичен акт. От една страна, Джоузеф Адама - юрист, ангажиран в защитата на твърде съмнителни и откровено престъпни персонажи от подземния свят, от друга - кибер-геният Даниел Грейстоун, зает в разработката на секретни проекти за министерство на отбраната на Каприка. Твърде различни като личности, дори в скръбта си, първоначалният им сблъсък е наистина кратък - но за сметка на това достатъчен, за да доведе сериозни последствия зад себе.

Същевременно обаче, това се развива на фона на едно твърде преситено общество, достигнало до невероятни крайности в желанието да задоволява различните си потребности, особено при младата генерация. Напълно излишно е всъщност да не се прави взаимовръзката с "Галактика", където присъстваха достатъчно намеци за това, макар и в съвсем различна обстановка, непозволяваща им да се разкрият. А по всичко личи, че предстои да получим именно тази представа, при това в дълбочина. С други думи, имахме представа, че Колониите не са равнопоставени и между тях съществува разрив, политически и социален, но нямахме представа за дълбочината му. А тя, както се оказва, е наистина сериозна, при това на всички обществени нива. Символичната религиозна борба между монотеизъм и политеизъм също бе в основата на първия сериал, но тук получава съвсем друг оттенък.

Въобще, в интерес на истината, "Каприка" има много по-изявени, поне до тук - не че се съмнявам, че ще се запазят - черти от настоящето, доколкото "Галактика" значително наподобяваше древногръцки епос с отделни, осезаеми, но по-дълбоко скрити паралели. Но както добре знаем, всичко се повтаря, това просто е друг етап от развитието на цикъла на историята.

Кастинга няма да коментирам подробно, тъй като при един епизод, бил той и двоен, е твърде рано да го обсъждаме. Все пак, ще спомена специално, че притесненията ми относно Исай Моралес (Джо Адама) отпаднаха напълно - а те се базираха на това, че донякъде образът му бе косвено изграден в "Галактика", както чрез референции, така и чрез твърде силните персонажи на Едуард Джеймс Олмос и Джейми Бамбър (Уилям и Лий Адама). Специално с първия имат дори известна физическа прилика, както и достатъчно сходство в поведението на екрана - може би присъствието на Моралес е с една идея по-незабележимо от това на Стареца, но в крайна сметка той няма да е онзи, който ще поведе човечеството през цялата Галактика към спасението и митичната Земя.

Остават, разбира се, музиката и ефектите. Първата, за радост, отново е дело на Беър Макриъри и дори могат да се намерят сходства в част от темите, и саундтракът се очертава също толкова силен. Ефектите на свой ред са с качеството на тези на BSG, въпреки че поне за начало действието е приземено на централната Колония и ги няма онези свръхефектни космически схватки - сиреч са от друга категория. Но накъдето и да се развие действието, окото няма да остане незадоволено.

Въобще, в резюме, страхотно начало на "Каприка", заявка за великолепно фантастично шоу, особено предвид че Мур и сътрудниците му вече показаха, че знаят чудесно как да реализират потенциала му. Такова, след което остава единствено нетърпението, с което можем да очакваме бъдещия сериал.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 4693 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.