Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джеръм К. Джеръм (1859-1927) (статия) - Биография, Литература, Английска литература, Джеръм К. Джеръм, Сатира, Хумор
Джеръм К. Джеръм (1859-1927)

Автор: Ангел Генчев, събота, 02 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература, Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На този ден, 2 май, преди точно 150 години, през 1859, в Уолсол, Стафърдшир, е роден големият британски писател-хуморист Джеръм Клапка Джеръм.

Четвърто дете в семейството на архитект, съвместяващ и проповеднически функции, и дъщеря на адвокатски род, младият Джеръм изкарва доста тежко детство. Няколко неуспешни инвестиции от страна на баща му в миньорския бизнес докарват семейството на ръба на банкрута, и тежкото положение оставя своя белег върху бъдещия автор и неговите творби.

При все това, Джеръм успява да учи известно време в местното Училище по филология, поне до смъртта на майка си и баща си. И двамата умират през 1872 г., когато бъдещият писател е едва 14-годишен. Това го принуждава да започне работа в Лондонските и Северозападни железници, като междувременно младежът се опитва да пробие и като журналист, есеист и сатирик, но без особен успех.

Все пак, през тези първи творчески години успява да сътвори първата си новела, "On the Stage - and Off" (1885), и пиесата "Барбара", а през 1886 г. излиза и колекцията му есета под заглавието "The Idle Thoughts of an Idle Fellow".

През 1888 г. Джеръм К. Джеръм се жени за връстничката си Джорджина Марис, вече веднъж разведена и с дъщеря от първия си брак, и именно тяхното пътешествие с лодка по р. Темза по време на медения им месец довежда до написването на най-известната му творба - "Трима мъже в една лодка" (разбира се, без да броим кучето), където образът на съпругата му е заменен с тези на двама негови близки приятели.

Хумористичният му разказ има небивал успех, и съвсем за кратко Джеръм се превръща от невзрачен писател в един от най-известните лондонски сатирици, и само четири години по-късно вече е основател и на две тематични периодични издания. Връзките, които си е създал в литераторските среди, пък, довеждат на страниците им имена като Марк Твен, Ридиърд Киплинг и сър Артър Конан Дойл. Макар и основната им тема да са ежедневните странности на викторианските порядки, обаче, двете издания публикуват в същото време спортни новини, разкази, есета, анекдоти и дори комикси.

Доста противоречивото му отношение към журналистиката обаче, която на места има доста жълт отенък, най-сетне води и до неизбежното съдебно дело, което Джеръм губи през 1897 г., а самият процес е един от най-продължителните и скъпи в историята на тогавашния Кралски съд. Последното донася искрено удоволствие на писателя, но все пак в следствие продава акциите си в "The Idler" и "Today" и се отправя на пътешествие в Германия.

Именно там му хрумва и идеята за продължението на "Трима мъже в една лодка" - "Three Men on the Bummel", която излиза от печат през 1900 г. По-късно, продължава континенталните си скитания в посока Норвегия и Русия, а крайна сметка достига и до Съединените щати, където е на лекционна обиколка. Всъщност, от напускането на журналистическото поприще до началото на Първата световна война Джеръм е особено активен като писател, публикувайки осем новели и шест различни колекции, които представляват и значителна част от творчеството му.

С началото на войната Джеръм, макар и на 56-годишна възраст, се опитва да постъпи в армията, но бива отхвърлен. Което обаче не му пречи да постъпи във войската на Франция, като шофьор на линейка, и да остане на континента в течение на целите бойни действие.

През 1926 г. излиза и последната му книга, автобиография под заглавието "My Life and Times". Авторът умира от удар на 14 юни 1927 г., в Нортхемптън, оставайки обаче еталон за британски хумор и до днес, както и един от любимите писатели на островитяните, със специално дружество на негово име, и музей, в който е превърната родната му къща.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4205 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.