Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Филип К. Дик: "Човекът във високия замък" (ревю) - Филип К. Дик, Научна фантастика, Хюго (носител), "The Man in the High Castle", Американска литератур
Филип К. Дик: "Човекът във високия замък"

Автор: Ангел Генчев, петък, 01 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Винаги съм обичал алтернативна фантастика, в частност - паралелна действителност - а един от най-добрите и образци без съмнение е дело на многократния носител на "Хюго" и "Небюла" Филип К. Дик. Всъщност именно "Човекът във високия замък" е и творбата, която му донася първия престижен приз през 1963 г.

Втората световна война неотдавна е завършила. Пърл Харбър, убийството на Рузвелт и последвалият бърз крах на съюзническите войски поставят и Стария, и Новия континент на колене. Италия остава на заден план, Европа е в ръцете на немците, изтокът - на японците, а Северна Америка е разделена на три - от една страна Тихоокеанските щати, под контрола на Япония, западното крайбрежие под германски диктат и напълно зависимата "независима" централна част.

Големият новелист, на чието име съвсем неслучайно е наречена награда за литературно-фантастични постижения, като че ли не се нуждае от фанфари. Май доста често започвам да повтарям този стар рефрен, но някак просто изпитвам неудобство да представям големите имена в научната фантастика. Макар и за кратко. Автор на множество книги, вдъхновил няколко сценария - като например "Зов за завръщане", написал дори и опера. Носител на три награди "Хюго" и на пет "Небюла", както вече споменах. Доста особен за четене автор, поне по моему, но това едва ли може да се нарече спънка.

Все пак да се върна на книгата. Поделянето на света геополитически не е особено трудна задача, нужно е просто да се прерисуват границите. Но взаимното съществуване е събитие от друга категория.

Семплата немска действителност и обвития в дълбока мистика и полумитични традиции източен свят трудно намират допирни точки в следвоенно време. Вече извън рамките на военните договорености, между бившите съюзници започва да се усеща напрежение. Издига се стена от недоверие и подозрителност, все по-осезаемо заплашваща да подпали чергата от всички ъгли. Хитлер умира и Райхът се разкъсва между "нови" и "стари" фашисти в непрекъсната борба за власт, но въпреки всичко съумява да задържи бившия си съюзник достатъчно технически изостанал, за да не го притеснява. Японците, от своя страна, ни най-малко не се примиряват с изкуственото си изоставане и търсят всеки един удобен случай, поне за да подобрят състоянието си и да поизравнят везните.

При все това резюме на следвоенния свят, действието се изнася почти изцяло от новите американци - едни приспособими, други - по-малко - и техния вътрешен мир. Ценностите се извращават, под един или друг ботуш. Обикновеният човек тъне в догадки, губи ориентация. Двадесети век е далеч от времената, когато нашественикът присъства чрез тежка военна подкрепа в близкото укрепление и къртовски труд.

Въобще, бих казал тежка и дълбока книга, но въпреки всичко чудесно четиво. Няма да се опитвам да ви предам точно тази същинска част, тъй като дори и да успея, рискът да разваля цялото удоволствие от четенето е доста голям. А то остава изцяло за вас.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4357 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.