Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Любен Дилов: "Звездните приключения на Нуми и Ники" (статия) - Българска литература, Българска фантастика, Детско-юношески, Любен Дилов, Сатира
Любен Дилов: "Звездните приключения на Нуми и Ники"

Автор: Ангел Генчев, сряда, 20 юли 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не съм съвсем сигурен как се случи тъй, че се зарових в онзи рафт на библиотеката си, зает от доста поопърпаните - къде от времето, къде от препрочитанията - и понарисувани с флумастер и други пособия на детското изкуство книги от по-ранните ми читателски години. Със сигурност не беше за да я почистя от праха - таквизи неща не правя, щото нарушават достолепието и.

Тъй или иначе, неусетно - с незагубен през изминалите лета опит - пръстите ми се плъзнаха към гърбовете на две от най-любимите ми книжки - "Звездните приключения..." и "До Райската планета и назад: Другите приключения на Нуми и Ники", автор - изтъкнатият български фантаст Любен Дилов.

(приложена Корица Автентична, един брой)

Какво пък - рекох си - да не би нещо да ми пречи да се вдетиня отново за няколко часа? Никого няма да изненада толкоз, отговорих си, и внимателно отгърнах на глава Първа (а не на Втора, внимателно белязана с разкривен почерк "09.07.87").

Вместо увод - малко граматика. Ни тиква, ни круша, а дупката си е дупка...

В двора на едно съвсем обикновено единно училище се случва съдбоносно недоразумение. А що е то недоразумение? "Думата е измислена за удобство и е много полезна. ... Тя произлиза от старославянската дума "разум", но двете представки отпреде и "не" и "до" ясно показват, че НЕ е ДО РАЗУМА работата. В нея се съдържа още съставката "мение", което пък издава, че понякога е нужно и специално умение, да не разбереш какво са ти казали, та да можеш после с невинна мутричка да речеш: "Извинявай, стана недоразумение!".

А що се отнася до първата среща на землянина с представител на чужда цивилизация, и този землянин по стечение на обстоятелства носи името Николай Лудогорски, или (само за краткост, разбира се) Ники Лудото, нещата стават сериозни. И щури.

- Човек трябва много да знае, та да може и много да вярва - каза Нуми.
- Ами! Обратното е - рече си Ники, докато се провираха в червата на загадъчния малогалоталотим. - Вярват тия, дето нищо не знаят.


Сега, четейки с други очи, а и на друг акъл, двете книги за Нуми и Ники далеч не ми се струват толкова детски. Но пък и от Любен Дилов винаги съм оставал с привкус на малко ирония, малко скептицизъм, малко сарказъм - все приятни, макар и леко лепкави за някои вкусове есенции. Защо точно тез имам предвид - ще оставя (за случая) на вашия прочит, тъй като иначе трябва да ви преразкажа цялото съдържание. А това - както и аз, и вие добре знаем - не е правилно. Ако ли пък ви домързи - просто се позабавлявайте - къде ми са детските книжки...

От мен толкоз. Приятно четене!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3346


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4401 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.