Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ваяния 2004 (статия) - Българска литература, Българска фантастика
Ваяния 2004

Автор: Т. Христов, сряда, 27 април 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Бих си купил тази книга само за да ми краси библиотеката. Защото е красива - в буквалния смисъл. Стилна корица, прекрасно оформление, сполучлив дизайн - с една дума радва окото още преди да си я разгърнал. А каква музика за душата е, ще разкажа ей сега.

"Ваяния 2004” е нещо повече от сборник или алманах, тя е огледало. Може да е донякъде криво, но пък е странно - не показва облещения образ на читателя, ами разкрива бъдещето. Не само на българската фантастика, а бъдещето по принцип - загадъчно, плашещо и все още неслучило се, затова и толкова привлекателно. А този алманах стои на кръстопътя на настоящето и хем хвърля по едно око към миналото, хем е вперил оптимистичен поглед в бъдещето.

И все пак да разлистя страниците - естествено има разкази, но и есета, статии, критики, интервюта, рецензии и картини. Обзор на това, което се е случило в българската фантастика във всичките й форми през изминалата година. Разказите са толкова разнолики, колкото и авторите им, но пък аз няма да пропусна да съм пристрастен - “Съседът” на Георги Малинов, “С убиец на борда” на Андрея Илиев и личния ми любимец - друг “бордови” разказ: “Талисман на борда” от Николай Теллалов. Старата гвардия в лицето на Любомир Николов и Емануел Икономов също достойно се представят, да не пропусна и “Две луни” на Елена Павлова (макар че съм го чел още през 2003, а май е публикуван в Интернет доста преди това). Има и кратък откъс от романа “Завръщане във Фифлия” на Екатерина Минкова, който спокойно може да бъде наречен Истинското фентъзи. Само донякъде съжалявам, че не видях творби на съименниците Ивайло Иванов или пък на Йоан Владимир, дано следващата година намерят място в алманаха.

Като че ли в целия сборник - дали неволно или нарочно - се покрадва епичната битка “фантастика срещу фентъзи”. И не става дума само за едноименото есе, тънката нишка на противопоставянето я има и в интервюто с изключителния познавач на родната фантастика руснака Евгений Харитонов, и в рецензиите, че и в статиите. Киноманите сигурно ще се зарадват на “Науката като заплаха” - изследване на развитието на фантастичните идеи в киното, както и ще им е любопитно да прочетат разсъжденията на Любомир Николов (за тези, които последните 20 години са прекарали на друга планета - това е преводачът на произведенията на Толкин на български) във “Властелин, пластилин и политическа коректност” по повод филмовата трилогия на Питър Джаксън.

Подобаващо е почетена и паметта на двама от Големите - Павел Вежинов и Клифърд Саймък, а “Поглед нагоре, но не към бога” прави кратка разходка из дебрите на астрономията, докато Агоп Мелконян разглежда възможностите за телепортация в “През пространството, през времето…”. В импровизираната картинна галерия окото ми се спря на Ивайло Петров и цикъла му “Докосвания” (лицето на сборника), както и на Калин Николов (създал кориците на някои от книгите на “Аргус”).

Предговорът към алманаха е озаглавен “Нуждата от ваятели и приятели”, аз пък ще го допълня и с необходимостта от Ваяния. И всяка година поне по едно, все по-уверено крачещи, защото вече съм запазил място на рафта с любими произведения. :)

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2869


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 2802 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.