Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Айзък Азимов: "Роботите на зората" (ревю) - Айзък Азимов, Научна фантастика, "The Robots of the Dawn", Американска литература
Айзък Азимов: "Роботите на зората"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 23 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Третият роман от поредицата за Илайджа Бейли лично на мен допада в най-голяма степен в сравнение с другите два. Защо? Докато първият се развива на база една бъдеща проекция, при това доста вероятна, на настоящето, а във втория различаваме изкривени до екстремалност тенденции, които виждаме и в наши дни, в "Роботите на зората" отправяме взор към една осъществена мечта. И виждаме, че когато се изпълнят, мечтите всъщност се оказват далеч не това, което бихме искали да са.

Иначе, отново имаме заплетена детективска история, същият умел землянин, който да я разплете, и нова арена, на която да се развият събитията - планетата на зората, Аврора. Историята е дори по-ловко изплетена, отколкото в предишните романи, и сама по себе си е изключително интригуваща. И докато на Солария детектив Илайджа Бейли можеше да губи само собствената си репутация, тук, за да бъде по-интересно, на карта са заложени интересите, и по-точно бъдещето на Земята.

И всичко увисва на косъм. На няколко реплики, отправени в точния момент и с риск никога да не могат да бъдат изказани. Всичко това след множество причудливи, забавни и страшни случки. Или ако трябва да резюмираме - историята, която ни разказва Азимов, за пореден път доказва таланта му на разказвач, както и умението да изплете завладяваща фабула, която те грабва от начало и не те оставя до края.

А колкото до арената - арената е въплътената мечта на човечеството. Един свят, където всеки има достатъчно място за собствените си нужди, но не чак толкова, че да се откъсне от останалото човечество. Хора, които са усъвършенствали медицината докрай и са продължили живота си до максимални стойности. Роботи, които да помагат, така че върховото постижение на еволюцията да се занимава само с това, в което е най-добро. Но под този утопичен фон лежи разложение, леност, липса на прогрес и на желание за такъв. Липсва щастие.

И за финал, Азимов ни поднася най-голямата изненада. Един малък, но много ключов епизод, който в последствие ще събере творбите на знаменития майстор на научната фантастика в един огромен цикъл, обхващащ човешката история от наши дни до далечното бъдеще. Така че защо да не си припомним тази великолепна творба на американския фантаст? Ако сте пропуснали да се запознаете с нея - поправете грешката. Отделеното време без съмнение си заслужава.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4335 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.