Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Stone of Destiny (2008) (ревю) - Чарлс Мартин Смит, Комедия, Криминален, Приключенски, Били Бойд, Кейт Мара, Киърън Кели, Робърт Карл
Stone of Destiny (2008)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 22 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Шотландското движение за независимост съвсем не съществува от вчера, и дори преди малко повече от десет години, през 1996, извоюва една от големите си победи - организирането на независим парламент. При това, сред поддръжниците му се намират имена като Шон Конъри, например. Разбира се, понастоящем не говорим за кървави вражди, с каквито е изпъстрена историята на взаимоотношенията между Англия и Шотландия, а по-скоро за национална гордост, и някак в реда на нещата то се изявява основно по местните пъбове - нещо, което може би не звучи толкова далечно, но наистина е съвсем друг въпрос.

Положението не е много по-различно през 1950 г., когато четирима единбургски студенти, луди глави, извършват едно от най-необичайните, но дръзки престъпления в модерната история, открадвайки от Уестминстърското абатство една от най-големите шотландски реликви - Скунският, наричан още Коронационен камък.

В цялата си сто и петдесет килограмова прелест, това парче пясъчник заема наистина ключово място в историята на Шотландия, тъй като в продължение на няколко столетия - както подсказва името му - на него са короновани местните монарси. И така - чак до 1296 г., когато, след разгрома на Уилям Уолъс и Робърт де Брус, е пленен от английския владетел Едуард Дългокраки. Пренесен в Лондон, той - между другото - продължава да изпълнява функцията си, макар и в услуга на английския престол, както преди, така и след обединението на двете държави от 1707 г. (а и след включването на Ирландското кралство във Великобритания през 1801 г.). В крайна сметка, Камъкът на съдбата остава в английски ръце в продължение на точно седем века, с изключение на краткия период, обхванат и от настоящия филм, до връщането си в Единбург през споменатата вече в началото 1996 г.

Ако все пак историческите предпоставки не са ви особено интересни - не се притеснявайте. Въпреки че е базиран върху реални събития и мемоарите на организатора на цялото мероприятие, "Stone of Destiny" всъщност представлява нещо съвсем различно - изненадващо приятна приключенско-криминална лента, без свръхпретенции, но пък за сметка на това гарнирана с вездесъщия британски хумор. А и няма как да е иначе, предвид същината на случващото се, героите и въобще странността на цялата история.

Макар че двама от основните актьори - хубавичката Кейт Мара и Чарли Кокс, в главната роля - не са шотландци, а американка и англичанин, и може би на места акцентът леко ги издава, това едва ли ще ви попречи да усетите духа както на мястото, така и на епохата. Вторият специално може би помните от "Звезден прах", а се появи и във "Венецианският търговец". А този проблем вече не стои пред остатъка от актьорския състав, където се забелязват най-малкото опитния Робърт Карлайл, както и Били Бойд (Пипин, "Властелинът на пръстените"), макар и с малко по-епизодични роли.

Не може да се пропусне и приятното, ненатрапчиво озвучаване, както и типичните красиви гледки от Албиона. С две думи, ако ви се гледа нещо малко по-различно от обичайното, с по-различно усещане, без да е прекомерно забележително в някое специално отношение, но за сметка на това забавно и дори донякъде запомнящо се - може би точно тази британска лента може да отговори на повечето ви желания.






Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2822 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.