Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Невил Шут: "На брега" (ревю) - Невил Шут, Антиутопия, "On the beach", Английска литература, Европейска литература
Невил Шут: "На брега"

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 19 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всъщност тази книга може да се класира и като фантастика, имайки предвид, че разглежда живота на онези, които чакат да свърши света. Но не е. И макар в наши дни катастрофи като тази да не са чак толкова възможни, колкото по време на Студената война, все пак темата е интригуваща. Даже направо интересна. Още повече, че Невил Шут се концентрира не върху самото събитие, не върху политическите, глобалните последствия, а поглежда към обикновения човек. Онзи, който трябва да реши как да изживее последните си мигове – в надежда, разюзден живот или нещо друго.

Когато героите и реакциите им са толкова реалистични, колкото в „На брега”, очевидно мислени, а не изсмукани от пръстите, за да звучат гръмко или да целят максимален комерсиален ефект, този поглед се превръща в нещо повече. В тема за размисъл. Макар и безполезен, в главата на читателя изниква въпросът: „А аз какво бих правил?”. И в крайна сметка си дава отговор и осъзнава, че не е много по-различен от онези, описани вътре в романа.

Всъщност, безсмислен ли казах? Не е точно така, защото след като си представиш и себе си в такава светлина, се съмнявам, че някой би харесал това, в което се е превърнал, па макар и във въображението си. И така, накрая предупреждението, което дори не е водещо на пръв поглед, има дори още по-силен ефект. При това дори в сравнение с огромно количество литература, където именно то е във фокуса на вниманието.

Сложете за обстановка времето между апокалипсис и постапокалипсис - нещо което рядко се среща. След което добавете таланта на автора да изгради завладяваща история, да пише така, че читателя да поглъща ред след ред, без почивка, без спир до самия край и ще получите „На брега”. И всичко това събрано накуп може да означава само едно нещо, че този роман на британско-австралийския новелист Невил Шут е наистина нещо специално.

И след всичко това в заключение мога да кажа, само че ако сте пропуснали да отгърнете тази книга, може би е време да го направите. Колкото до фабулата в подробности, нарочно не казах нещо повече, макар и да го направя това надали ще промени удоволствието от четенето на някой, но все пак си мисля, че романът заслужава да се запознаете с него пряко, а не косвено. Така че – приятно четене.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4470 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.