Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Crank: High Voltage (2009) (ревю) - Марк Невълдайн, Екшън, Бай Лин, Джейсън Стейтъм, Дуайт Йокам, Ейми Смарт, Ефрен Рамирез, Клифтън Кол
Crank: High Voltage (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 18 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Може и да не е единственият модерен екшън-герой, но пък за сметка на това е най-запомнящият се - през последните години Джейсън Стейтъм се превърна в жива икона. Всъщност, от "Две димящи дула" насам, броят на филмите му се умножава по експоненциална крива, а образът на потния, плеснат през устата грубиян му отива повече, отколкото на всеки друг.

Сред всичките филми, които направи, обаче, "Огън в кръвта" - говорим все още за първата част - може би се набиваше най-много в очи. Или ако не най-много, да приемем че е до приемника, лентата поне се нареждаше сред най-запомнящите се. Груб, вулгарен, експлозивен - екшън веднъж - изпращаш си мозъка на почивка, но пък се кефиш. Буквално и до краен предел. Не се чудиш какво се опитват да ти кажат, от ретината сигналът директно се предава към стомаха, но всичко насреща те радва. Или, ако не сте сигурни за кой филм по-точно става дума, това беше онзи, където нашият герой трябваше да поддържа нивото на адреналина в кръвта си достатъчно високо за цяло денонощие. И накрая умря.

Всъщност - както се оказва - не умря. Налудничавият Чев Келиъс се завръща - в още по-ненормалния "Огън в кръвта", втора част, с подзаглавие "Високо напрежение". Макар и този път нашенската интерпретация да не се получава толкова подходяща като за заглавие. Този път са му извадили сърцето, този път е заменено с машинарийка, този път си прави екстремна домашна дефибрилация - ако първият ви е се е струвал щур, новият "Crank" е още по-луд. Зверски екшън - сцена след сцена, след сцена, без излишъци (без опитите да бъде задълбочен, които стояха като лишей на лицето на първия, поне отчасти), груб, вулгарен - брутален. И великолепен, в цялата си озадачаващо жестока прелест.

Въобще забравете всякаква логика, забравете идеята за наличие на смисъл, и просто се наслаждавайте. Забавлявайте се. Подобен екшън рядко се среща, особено през последните години, откакто жанрът позалезе. Дори нещо повече, предвид модерното възприятие, лишено и от последната си капка наивност - когато се приема дори с отрицателен знак - "Високо напрежение", където подобна липсва, вероятно задминава и повечето от големите класики в жанра.

С други думи, ако ви се гледа екшън, заредили сте се с пуканки или сте уморени от ежедневието - или просто точите лиги по мистър Стейтъм - вашият филм излезе. И си заслужава по всеки един параграф. Което не означава, че не е силно непрепоръчителен за онези, които търсят специално дълбочината в киното - но погледнато другояче, как да я оцениш, ако нямаш атестат? Нещо, което е едновременно и повърхностно, и направено изключително добре. Което е именно "Огън в кръвта", втора част - под високо напрежение.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 3824 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.