Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джеймс Патерсън: "Шестата жертва" (ревю) - Джеймс Патерсън, Криминален роман, Трилър, "The 6th Тarget", Американска литература, Нови книги
Джеймс Патерсън: "Шестата жертва"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 16 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Случвало ми се е да кажа, че анотацията е прекалено заблуждаваща и обикновено имам предвид, че книгата не си заслужава. В случая с „Шестата жертва” на Джеймс Патерсън ще го кажа, но със съвсем друг смисъл – не дава дори малка представа за колко зверски добър криминален трилър става дума. И ако трябва да се обърнем към титаните в жанра, бих казал, че ми напомня на неповторима смес от най-доброто от Гарднър и Чандлър, толкова грабваща, че резултатът е роман, който човек просто не може да остави докато не прочете и последния ред.

Първоначално бях озадачен – убиецът е толкова доказано ясен в самото начало на книгата, че очакванията ми се пренасочиха към съдебен трилър. Има го и него, но не е централен, а всъщност е една от множеството сюжетни линии. Защото изведнъж изникват още случаи – цели два на брой, всеки от които заплетен до неузнаваемост. И един полицай, жена с уникална способност да „работи на улицата”, който ще ги разплете.

И макар да няма много обрати, уликите да водят непоколебимо към даден човек, читателят продължава да поглъща историята с очакването нещо да се случи. И в крайна сметка, точно тогава, когато си мислиш, че всичко е свършило то се случва. За да се получи един изключителен и изненадващ финал на развилата се с бясно темпо история. А хепи ендът, колкото и странно да звучи, че е възможен такъв след литрите кръв, съвсем не стои не на място, както при своите аналози в други книги.

Всъщност трябва да отбележим, че колкото интригуващи са казусите, толкова е и съдебното заседание, но няма как да пропуснем очарованието от доста реалистично представения живот на едно ченге, предаден обаче с повечко динамика, така че да отговаря на шеметното темпо на самия роман. И въпреки това образът на Линдси Бокстър се усеща адски жив, дълбок – с нейните си странични проблеми извън работата. Защото един сержант от полицията в Сан Франциско има и личен живот.

Ако изобщо някога сте харесвали криминалния трилър като жанр, или динамиката на действието, или пък добрата книга изобщо, то „Шестата жертва” е нещо, което не бива да пропускате. Защото наистина рядко се намира роман, който дори без да поднася особени изненади, при който интригата привидно отсъства, да грабне читателя по такъв начин. А когато установиш, че тези липси всъщност далеч не са такива, дори последната капка неудовлетворение, се изпарява и след финала искаш още и още от същото.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3002 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.