Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Салвадор Дали (статия) - Биография, Изкуство, Художници
Салвадор Дали

Автор: Lotien, неделя, 26 декември 2004.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

“Аз съм относително умен. Твърде относително.”
- С. Дали


В 8:45 сутринта на 11 май 1904г. във Фигерас, Каталуния се ражда Салвадор Фелипе Хасинто Дали. Все още никой не подозирал гения заложен в малкото човече. Израснал в семейството на проспериращ нотариус, прекарва детството си във Фигерас и в лятната им къща в крайбрежното рибарско селце Кадакес.

Вляво: Свети Йоан на кръста, 1951

В Кадакес е първото му студио, построено от неговите родители. Първоначалното си художествено образование получава в Общинското художествено училище. 15 годишен прави първата си публична изложба в общинския театър във Фигерас.

През 1921г. майка му умира от рак, а баща му се жени за леля му. Следващата година Дали се мести в Мадрид, където учи в Академията по изящни изкуства “Сан Фернандо”. Там веднага става известен с ексцентричният си вид – дълга коса, бакенбарди, дрехи в стил 19 век. Прави експерименти в областта на кубизма, макар да не разбира напълно това течение. Голямо влияние на по-нататъшното му творчество оказват опитите му в дадаизма. Малко преди последните си изпити е изгонен от академията заради изявлението си, че никой във факултета не е достатъчно компетентен, за да го изпитва.

Заминава за Париж, където се запознава с кумира си Пабло Пикасо. През следващите години рисува вдъхновен от произведенията на Пикасо и Миро. Занимава се с театрален дизайн, сътрудничи на списания за изкуство. В Париж Миро го въвежда в кръговете на дадаистите и сюрреалистите. Заедно с Луис Монтаня и Себастиян Гаш публикува в Мадрид “Жълтият манифест”. Участва в международната художествена изложба в института Карнеги в Питсбърг, Пенсилвания, където представя известната си творба “Кошница хляб”.

През 1929г. Художникът среща Гала Елюар. По това време тя е омъжена за френският поет Пол Елюар.

Вдясно: Портрет на Гала с две агнешки ребърца на рамото й, 1933

Дали е запленен от предизвикателната рускиня. Тя става негова любовница и муза. Когато се престрашава да й разкрие чувствата си, тя му заявява: “Мъничък мой, нима не разбираш, че никога вече няма да се разделим?” Оказва се права. През 1934г. двамата сключват граждански брак.

Заради връзката си с 11 години по-възрастната Гала, Дали се скарва с баща си, който го изгонва от дома си.

Картината му “Енигмата на Вилхелм Тел” обижда средите на сюрреалистите и художникът бива изключен от средите им макар да запазва връзка с тях.

С годините Дали не спира да шокира и изненадва света с екстравагантността и свободата си. През 1936г. изнася лекция на Международната сюрреалистична изложба в Лондон облечен във водолазен костюм.

Вляво: Мека конструкция с варен боб: предчувствие за гражданска война, 1936

Когато в Испания избухва гражданска война той напуска страната. Рисува картината си “Мека конструкция с варен боб: предчувствие за гражданска война”. Появява се на корицата на списание “Таймс”.

Тандемът Салвадор – Гала се оказва печеливша комбинация. Тя го вдъхновява да твори. Превръща се в негов счетоводител и трупа милиони от таланта му.

Стефан Цвайг запознава Дали с Зигмунд Фройд, на когото художникът прави множество портрети.

Вдясно: Воайор, 1921

Започва втората световна война. Двамата заминават за САЩ и бързо завладяват новия свят. За разлика от много свои “колеги” по четка се радва на признание и престиж. Също така и на не секващи финансови постъпления. През 1942г. Дали публикува своята романизирана автобиография “Тайният живот на Салвадор Дали”. Работи с Уолт Дисни върху проект за анимационен филм, озаглавен “Дестино”, който никога не е реализиран. Илюстрира “Дон Кихот” и “Макбет”. Прави декори за филма на Алфред Хичкок “Омагьосан”.

През 1948г. Гала и Дали се завръщат в Европа. Подаряват на Ватикана платно и сключват втори, този път църковен брак. В Испания по това време властва диктаторът Франко. Гала настоява двамата да са в добри отношения и с църквата и с Франко.

Вляво: Landscape whith cavalier and Gala, 1951

Гала и Салвадор Дали са обгърнати от лукс, обожание и страхопочитание. Отсядат винаги в най скъпите хотели и не престават да скандализират света с разкрепостеността си. Дали често организирал вечеринки, които се превръщали в оргии. Понякога художникът сам участвал в тях, друг път само гледал. Гала не се включвала, защото била заета с многобройните си млади любовници. Дали дори й подарява замък в който той самият не стъпва нито веднъж преди смъртта й.

На 10 юни 1982г. Гала умира и Дали губи желанието си за живот. Започва целенасочено да обезводнява организма си – може би опит за самоубийство. През 1984г. в спалнята му избухва пожар при неизяснени обстоятелства, но Дали е спасен макар и с тежки изгаряния. Завръща се във Фигерас. Умира в родния си град на 23 януари 1989г. от сърдечна недостатъчност. Погребан е в криптата на своя театър – музей във Фигерас. На негово име е кръстен астероидът 2919Dali, открит през 1981г.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2256


Допадна ли ви този материал? (17) (0) 12820 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.