Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi обзор: 2009/I, или какво се случи през първото тримесечие (статия) - Фантастични сериали, "Eureka", "Red Dwarf", "SGU: Stargate Universe", "The Day of the Triffids", "Бо
SciFi обзор: 2009/I, или какво се случи през първото тримесечие

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, неделя, 12 април 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Началото на пролетта е и преломен момент за телевизионните, в частност фантастичните сериали. А моментът е важен, защото горе-долу по това време завършват сезоните на, така да я наречем, есенната колекция, започват коментарите, мълвите и притесненията, а редом с тях - и онези поредици, които ще се излъчват до следващата есен.

Доста екранно време изтече от годишния обзор на надеждите за настоящата година. Някои от тях се сбъднаха, други - за съжаление - не, за трети продължават да се чуват противоречиви слухове. Междувременно изскочиха и отделни интересни новини, част от условностите придобиха значително по-солиден вид, и макар че отново няма да претендираме за някаква абсолютна изчерпателност, а този обзор неизбежно ще бъде по-кратък, нека все пак видим какво се случи.

Най-важното събитие на последните месеци не може би, а със сигурност бе грандиозният финал на "Бойна звезда Галактика". За десет епизода, епичното повествование на Майкъл Раймър, Роналд Мур и компания не просто завърши - направи го с такъв финес, държейки зрителя в напрежение буквално до последните тридесетина минути на закриващата серия, какъвто изключително рядко се вижда. Особено на малкия екран, особено в сериал, и особено в този жанр. И каквито и хвалебствия и прилагателни да успеят да ми хрумнат, няма да изглеждат достатъчни, затова нека ги обобщя така - в продължение на няколко хиляди минути създателите на BSG съумяха да бъдат по-енигматични и едновременно с това по-смислени от най-малко деветдесет процента от пълнометражните филми, с техните средно час и двайсет - и половина.

С това темата "Бойна звезда..." обаче не приключва. Вече има доста ясен намек какво ще представлява "Battlestar Galactica: The Plan", режисиран от Едуард Джеймс Олмос - филмът ще се върне към предисторията на сериала. А по-важното е, че и със сигурност ще се осъществи, тъй като вече е във фаза пост-продукция и е обявен за месец ноември настоящата година.

Втората голяма новина е, че започнаха и продължават снимките на "Stargate: Universe", дори излязоха първите тийзъри, макар че още не се знае точно кога ще види малък екран - освен че по план ще е тази година. В този ред на мисли, вариантът септември-октомври, когато се сменят сезоните, изглежда доста логичен. Също както се и очакваше, ремонтът на концепцията се оказа основно козметичен, и в крайна сметка ще видим точно това, което се лансираше като предварителна идея - опитен персонаж, въплътен от шотландеца Робърт Карлайл, и по-млада актьорска плът. Резервите обаче остават сериозни, тъй като мотото "Единствената мисия е оцеляването" е повече от познато, а и Брад Райт и Робърт Купър дадоха доста сериозни признаци на изтъркване с последните сезони на другите два сериала. В същото време, пълнометражният филм по "Атлантис" още стои на дневен ред, без особени нови подробности, освен че е обявен първоначално за юни месец.

За почитателите на най-старите поредици вълненията се поуталожиха - единадесетият пълнометражен "Стар Трек" излиза след месец, а единадесетият Доктор Кой вече е ясен, в лицето на двадесет и шест годишния Мат Смит. На фона на което, почитателите на британската фантастика могат да спят още по-спокойни, тъй като започна и поредния сезон на легендарната поредица "Red Dwarf", на който ще могат да се наслаждават идните месеци, а макар и още да не е обявена точна дата, се очаква и старта на третия сезон на "Torchwood".

Нещо повече, неотдавна BBC хвърли нова бомба, обявявайки, че ще се заснема сериал по "Денят на трифидите" - без съмнение голяма новина и проект, който ще се очаква с нетърпение от любителите на фантастиката във всичките и измерения. Малко изненадващо, откъм SciFi Channel пък, се чу, че са започнали снимките на трети сезон на фентъзито "Sanctuary", което изкара осем епизода през 2007-ма година, без да натрупа особена популярност, после още тринадесет миналата, и изглежда е хванало окото. През юли, също така, се очаква подновяването на фантастичната комедия "Eureka", със сезон 3.5, на свой ред след едногодишна пауза.

С по-модерните сериали обаче има и някои тревожни моменти. Най-притеснително е положението с "Хрониките на Сара Конър" - току що завършилият втори сезон дава предпоставка за още мащабно и странно развитие на историята, но понастоящем е по-вероятно поредицата да бъде прекъсната поради липса на достатъчен зрителски интерес. За пореден път доказвайки необичайното, да не кажем малко неадекватно отношение на специализираните канали, които малко или повече са и производители. Не е ясно бъдещето и на "Свръхестествено" - сериалът се накъса, но този път не сценарийно, а от чисто производствени дупки и паузи, сякаш последният сезон се дозаснема, докато върви. Финалът му закъснява, няма слухове за пета година - а и развитието на последните епизоди още не дава по-сериозен намек поне ще завърши ли историята или не - и като цяло, дали ще продължи към момента поне никак не е ясно.

Заговорихме ли за слухове, тези за "Serenity II" - напълно очаквано - се оказаха вятър и мъгла. Джос Уедън се зае с нов сериал, "Dollhouse", с доста познати физиономии, но засега приемащ се малко резервирано и всъщност още с не много ясно бъдеще. За него обаче, все пак ще поговорим отделно. Говори се също така, че потайният проект на Дж. М. Стразински е ударил на камък, и то поради обичайната причина - неразбирателства с екипа. Но можело някакви епизоди евентуално да излязат на DVD - силно невероятно, предвид че нищо официално така и не се каза - макар че от друга страна това не му е неприсъщо. Подобен развой, така или иначе, едва ли е - или би бил - голяма изненада, предвид легендарната сприхавост на ветерана, който вероятно не е влизал в конфликт единствено със самия себе си.

Извън тяхната сфера, тихомълком и по между другото започна трети сезон на "Първичен", за който можете да прочетете по-специално тук. Също така бе обявена и предварителна дата за старта на втори сезон на "Истинска кръв" - четиринадесети юни - ден, който определено ще се чака с нетърпение. Завършва, за сметка на това, трети сезон на "Герои", с поредната лавина номинации, което резонно дава индикации за продължение, макар че тук още е рано да правим предвиждания.

И като цяло, отмина доста интересно тримесечие, предполагащо също толкова любопитно развитие на остатъка от годината. За което, предполагам, отново ще си поговорим след някой друг месец, тъй като за нещата едно е сигурно - неизменно търпят развитие.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 2758 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.