Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Mean Machine (2001) (ревю) - Бари Школник, Трейси Кинън Уин, Чарли Флетчър, Драма, Комедия, Вас Блекууд, Вини Джоунс, Дани Дайър,
Mean Machine (2001)

Автор: Ангел Генчев, петък, 10 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Гаднярът (2001)

Вини Джоунс си е Вини Джоунс - грубиян, бабанка, идол на милиони, било то футболни запалянковци или киноманиаци. Във филмовата му кариера обаче присъства и такъв филм, който почти съчетава и двете му лица, двете области на професионална изява, на едно място.

А на човека, влязъл във футболната история не просто като главатар на Лудата банда от Уимбълдън, но и с постижения като най-бързия жълт картон в историята на играта, три секунди след първия съдийски сигнал, и дузина червени картони, отклонил вниманието на Пол Гаскойн, при това доста успешно, стискайки го за тестисите, и за съжаление прекратил спортната кариера на защитника на лондонския Тотнъм Гари Стивънс твърде преждевременно - което всъщност съвсем не е забавно - прякор от типа на Mean Machine лепва идеално. Дори "Гаднярът", бих казал, е прекалено меко - по-скоро би вървяло "Машина за месо".

И все пак към филма. Битието на провалената звезда на английския футбол Дани Мийн, изпълнено с алкохол, скъпи коли, жени и въобще пилеене на стерлинги, в крайна сметка логично го докарва до затвора – където може би най-накрая ще оправдае идеята на тези така наречени "рехабилитационни центрове". Нещата обаче в крайна сметка отново опират до футбол, и с желание или без, на Гадняра се налага да се включи в играта.

"Гаднярът" може да се вземе и за комедия, при това доста добра, но сериозният елемент - при един по-внимателен преглед - далеч не отсъства. Освен с живота на бившия спортист и живота в затвора, като по-драматични моменти, се разменят и доста къси пасове с настоящето на спорта като цяло (или в частност футбола, ако предпочитате), с цялата му мръсотия на и извън терена. Всичко това, поднесено малко шеговито, типично по британски.

Изборът на Вини Джоунс за главната роля удря право в десятката и като присъствие на екрана, с което напълно го оправдава, и не по-малко на фона на оспорваната му спортна кариера - към която има и някои явни биографични паралели. Партньорите му като цяло не са особено известни, с едно изключение - няма как да не се забележи присъствието на Джейсън Стейтъм, в една от най-първите си, но доста запомнящи се роли. Дори без особено екранно време, неговият Монах просто се набива в очи.

Или, накратко, "Гаднярът" е филм, който без никакво усилие може да достави удоволствие на широк кръг зрители - не велик, не гениален, но определено добър. Освен в случаите, в които те ненавиждат футбола. Колкото до почитателите на Вини - за тях си е живо удоволствие, макар че сякаш и без това не им е нужно толкова много.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3338 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.