Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Secret of Moonacre (2008) (ревю) - Габор Цупо, Греъм Албъроу, Фентъзи, Анди Линдън, Дакота Блу Ричардс, Джулиет Стивънсън, Йоан Грифит,
The Secret of Moonacre (2008)

Автор: Ангел Генчев, петък, 10 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако река, че не съм очаквал поредния филм на Йоан Грифит с немалка доза интерес, ще послъжа. За мнозина уелсецът е познат най-вече като мистър Фантастик от "Фантастичната четворка", за други - в това число моя милост - си остава Хорейшо Хорнблоуър, но в кой да е случай е един от относително младите, тридесет и пет далеч не са толкова много в бранша, и запомнящи се британски актьори, съумяващи да придадат определена визия и усещане на филмите, в които участват. И може би точно заради това "The Secret of Moonacre" малко ме разочарова, или по-точно не ме очарова - колкото и да е тънка границата между двете, все пак съществува - пък и известното му закъснение допълнително поизостри апетита ми, което вероятно е имало някакво значение.

Филмът всъщност съвсем не е лош, макар че зависи откъде ще го погледнете. От лошата си страна е поредното фамилно фентъзи, клонящо повече към детско, и колкото пищно на картини и декори, толкова бедно - или поне сравнително - на грабващ сюжет. Или по-скоро не толкова лишено от него, просто той самият е доста типичен, особено ако прибавим факта, че в последните години фентъзитата по екраните, в различни одежди, не са никак малко, и може би има известно пренасищане.

Вкратце, малката Мария наследява от баща си необикновено томче със също толкова необикновена история, включваща враждата между две почтени британски фамилии, магии, еднорози, черни лъвове - последното наистина откровено бие на Нарния - и такива разни работи. И за да бъде фентъзи, историята - естествено - оживява.

"The Secret of Moonacre" е адаптиран по новелата "The Little White Horse" на популярната английска писателка, в частност на детски романи, Елизабет Гудж, от която дори авторката на Хари Потър твърди, че се е вдъхновила отчасти - колкото и атестат да е това - но и носителка на медал Карнъги за същата, връчван за особено високо постижение в детската литература. И дори това е втората екранизация на романа. За съжаление обаче, книгата и авторката не са издавани у нас, така че сравнението между оригинала и адаптацията не стои на дневен ред.

От друга страна, филмът притежава и своите достойнства. Лек, гледаем, доста красив, подправен дори с известна, макар и неголяма доза типичен за Острова хумор, без да претендира за голямо постижение във фентъзи киното, представлява определена наслада за окото. Лошото е, че това съвсем не изглежда достатъчно, за да го превърне в наистина добра лента.

Иначе, освен Йоан Грифит - в ролята на сприхавия и ексцентричен чичо сър Бенджамин, в чието имение се установява осиротялата и безпарична Мария, заедно с бавачката си - и който прави малко сковано, но добро изпълнение (или по-скоро неизбежно вдървено поради естеството си такова) - в актьорския състав не може да не се отбележи и Тим Къри, с поредната си злодейска роля, която толкова му отива, както и Наташа МакЕлоун, добре позната от "Секс до дупка". Най-добро впечатление обаче прави Дакота Блу Ричардс, която игра и в "Златният компас", и дава всички индикации на наистина талантлива подрастваща актриса.

И като за финал - изпуснах, струва ми се, приятното звуково оформление - фентъзито на унгарския режисьор Габор Цупо определено не е европейският отговор на мегакасовите продукции от типа на "Хари Потър" или "Властелинът на пръстените", или "Хрониките на Нарния", но въпреки това не е лош за гледане, стига единствено да подходите към него като към това, което наистина представлява. А то е семеен филм, на който да се позабавлявате и разпуснете, но без да очаквате прекалено много.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3524 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.