Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Largo Winch (2008) (ревю) - Жером Сале, Жюлиен Рапену, Филип Франк, Екшън, Приключенски, Трилър, Карел Роден, Кристин Скот Томас
Largo Winch (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 09 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ларго Уинч (2008)

Представете си Бонд, Джеймс Бонд. Сега си представете, че не работи за МИ6. Че не е дабъл оу, или с думи родни - две нули. Нека не се бръсне, поне не толкоз често. И по рождение да е тъмен балкански субект, макар и в последствие осиновен. Какво ще получите? Бохем, лъскави коли, мацки, много динамика, дъвка за окото, интрига и т.н. Накратко, нещо, в което без съмнение ще се влюбите поне ако сте любител на добрия стар екшън жанр.

Защо обаче правя това сравнение? Може би защото това е най-бързият и лесен начин да кажа що за птица е Ларго Уинч. И тъй, сюжетът на филма накратко изглежда така: Милиардерът Нерио Уинч намира смъртта си по доста екзотичен начин – удавен от водолаз. Докато всички си мислят, че това е краят, се оказва, че той имал син, осиновен навремето в бивша Югославия. За тези, които си точат зъбите да отхапят апетитно парче от голямата корпорация, удобен факт се явява това, че същият в този момент се намира в затвора, обвинен в трафик на наркотици.

Интригата е налице, а бягството от мизерни затвори в страни от третия свят - както е известно - е най-лесното нещо в един свестен екшън. Тъй че събитията се завъртат и с бясна скорост започват да напредват към развръзката. А за фон имаме екзотични локации като Хонг Конг, бивша Югославия, представена малко прекалено мизерно, между другото, и т.н. Лъскавите коли са по-лъскави от всякога, а преследванията с тях – изпипани, така че да носят естетическа наслада.

И докато Холивуд търси достойни заместници на екранни образи като Борн, Бонд и компания, измисляйки все по-странни и странни неща, французите грабнаха един белгийски комикс, за да направят най-читавия екшън на екран от доста време насам. А меката на жанра, нека продължава да се мъчи. Интересно обаче, че въпреки базата, върху която е построен филма, усещането е далеч дори от подобно на оформилия се почти като поджанр филм-по-комикс. С думи прости, не се характеризира със странни субекти, които имат още по-странни сили, но за сметка на това – идиотска цел.

Актьорският състав? За него може да се каже, че Томер Сисли изглежда изключително добре като младия Ларго Уинч и заедно с Радивое Буквич правят най-добрите роли във филма изобщо. Не можем да подминем обаче и Кристин Скот Томас в кожата на Ан. Макар че не блести, играе добре и има някаква химия между нея и обкръжението и, която зрителя усеща. Иначе казано си е съвсем на мястото и това се вижда. Останалите не изпъкват с нещо, но пък и няма нито един, който да пречи или разваля впечатлението. Така че по отношение на каста – много добре.

И за финал можем да кажем, че от времето на класическите екшъни с Белмондо, Франция не е показвала на света точно тази страна на киното си. А именно, да направи едновременно популярен, достигащ широка аудитория филм, който също така да е изпипан в детайлите и да има художествена стойност за киното. И ако не за всичко останало, което би ви харесало на екрана, то за това със сигурност си заслужава да гледате „Ларго Уинч” - дори само за да имате база за сравнение следващия път, когато зяпате поредния абсолютно лишен от смисъл екшън.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 4350 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.