Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Mastodon - Crack the Skye (2009) (ревю) - Метъл, Прогресив метъл, Слъдж метъл, Mastodon, Нови албуми
Mastodon - Crack the Skye (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 08 април 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Mastodon - Crack the Skye
Reprise Records, 2009

Line-up:
- Brann Dailor - drums, vocals
- Brent Hinds - guitar, lead vocals
- Bill Kelliher - guitar, vocals
- Troy Sanders - bass, lead vocals

Tracklist:
1. Oblivion; 2. Divinations; 3. Quintessence; 4. The Czar: I. Usurper - II. Escape - III. Martyr - IV. Spiral; 5. Ghost of Karelia; 6. Crack the Skye; 7. The Last Baron

Мастодон имаха щастието още с първия си албум от 2002 г. да попаднат на страниците на повечето списания и сайтове, при това в доста положителна светлина. Последвалите „Leviathan” и „Blood Mountain” пък се отличаваха от масовите албуми, които се появяват ежегодно, дотолкова, че бе достатъчно да предивикат дори една своеобразна истерия. Огромна част от занимаващите се с рок медии побързаха дори да им лепнат етикета на величието, макар че музиката им продължаваше да бъде по-скоро добра, но все така имаше своите, макар и малки, недостатъци. Но все пак шумът предизвика доста прилична известност, така че вниманието резонно се прикова към тях, когато преди месец излезе четвъртият им албум.

И така три години след „Blood Mountain” дойде „Crack the Skye”. И с него момчетата от Атланта, Джорджия, вече може би действително започват да се приближават до медийния си образ. Вокалите в новата тава са изчистени, което звучи доста добре на фона на останалата музика, по-балансирано и приятно за ухото. Китарите са станали още по-разнообразни, технични, изпъстрени с двугласи и интересни запомнящи се мелодии. Дори по отношение на текстовете се забелязва положителна промяна. Да, продължават да са доволно странни, може би и леко шантави, но поне е изчезнало онова усещане за небрежно наредени фрази, колкото да има някакви.

За самия албум, ако искаме да избегнем сравнението, можем да кажем, че песните са изключително комплексни, в доста случаи и доста технични. В музикално отношение няма какво да подразни ухото, освен може би леката монотонност на вокалната линия. Към тази напевност обаче малко по малко се привиква и неизбежно ще осъзнаете, че всъщност се връзва доста добре с остатъка. Освен това чуваме доста прилично стилово разнообразие, макар и само в отделни компоненти – тук и там, но вмъкнати по най-добрия начин в основата от прогресив. Друг е въпросът, че няма дори едно по-простичко, стегнато парче, което да разчупи още повече албума. Точно това не бих го вързал кусур, тъй като песните до една са убийствени.

И така, в заключение може да се каже, че въпреки всичките промени познатият дух на бандата продължава да си личи достатъчно добре, че да няма основание слушателят да ревне: „Комерс!”. Именно затова съм на мнение, че всичките тези метаморфози са по-скоро добре пресметнат риск, отколкото гмуркане в тъмното, и оставят строго положителен привкус. И точно защото Mastodon правят истински добра музика, не толкова заради шумотевицата около групата, албумът си заслужава отделеното внимание и пари.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 2758 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.