Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дзифт (2008) (ревю) - Явор Гърдев, Владислав Тодоров, Драма, Криминален, Владимир Пенев, Джоко Росич, Захари Бахаров, Миха
Дзифт (2008)

Автор: Димитър Грозданов, вторник, 07 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След дълго търсене, най-сетне успях да намеря DVD-то на най-популярния български филм за отминалата година и да го изгледам. И трябва да кажа, че това са най-добре похарчените ми четири лева от много време насам. Защото „Дзифт” е наистина добър филм. Може би не най-оригиналният, може би не чак шедьовър, но продукцията на Явор Гърдев със сигурност слага в малкия си джоб почти всички американски екшъни/кримки за миналата година и ако в известен смисъл не й липсваше динамика и мащаб, съвсем спокойно щяхме да я сравняваме с култовите истории на британеца Гай Ричи.

Историята вкратце, за да преминем по-скоро към същественото. Молецът (Захари Бахаров) влиза в затвора за убийство преди 9 септември 1944 и излиза от там след промяната. Несправедливо обвинен, той излиза с надеждата да открие свободата и да избяга надалеч, но твърде скоро му се налага да промени плана. Времената са се променили, но старите кошмари го преследват, търсейки нещо, което смятат, че той е отнел. Войници, жени, работници, гробари – другари и другарки – разкрасяват изкусно историята както подправки – ястие, което ще ви остави интересен вкус в устата.

Режисьорът Гърдев използва ефектни черно-бели филтри – донякъде близки до тези в Син Сити, но само донякъде. Тук те по-скоро улавят духа на една леко сюрреалистична социалистическа реалност, която прави филма наистина уникален. Той е красив, а режисурата – майсторска. Не всичко е едно към едно с онази вече далечна епоха – малко по-колоритно е може би, за да не повее полъх на скука, но там са лозунгите, дисциплината, великолепните декори и костюми, радиоточката, диалозите и начинът на мислене. Ефектно са реализирани както екшън сцените, така и любовните и социалните. Филмът има излъчване, каквото не съм виждал досега.

След гледането му една немалка рота от критици и зрители остро разкритикуваха продукцията за нейната вулгарност и грубост. Бях останал с впечатлението, че ме очаква нещо наистина гнусно, но това съвсем не е така. Да, „Дзифт” е доста провокативен, дори първичен на места, но е много далеч от карантиите, които се сипят от Холивуд в последните години. Явор Гърдев е поставил някаква граница в това отношение, и макар да не е най-консервативната, то определено не прескача в някаква отблъскваща крайност. И най-важното – не е безсмислена, а допълваща атмосферата на филма. Спестени са много неща, които цяла сюрия холивудски режисьори биха показвали в предълги сцени с особена гордост. Колкото до езика в продукцията – дами и господа критици и зрители, научете английски. Това, че „shit” продължават масово да го превеждат на български като „мамка му” не променя факта, че означава „л**но”. Сега пребройте в произволен западен филм колко пъти го казват и ще се уверите, че „Дзифт” е чист като момина сълза в сравнение с тях.

Стигаме до актьорската игра. Историята се разказва и води от първо лице, при това от самия Молец. Захари Бахаров се справя перфектно с ролята, а монолозите му са изпълнени впечатляващо – досущ като във филм на споменатия Ричи. Останалата част от състава е изцяло поддържаща – колоритна и добре подбрана. Най-забележими и интересни са Михаил Мутафов (Ван Вурст), Джоко Росич (Отецът) и Владимир Пенев (Плужека). Таня Илиева (Ада) пък е достатъчно хубава. Другите предимно допълват фона, но го правят ефектно и това сякаш стига.

„Дзифт” започва динамично, интригуващо и интересно. Действието тече едновременно в минало и настояще, Молецът разказва живота и несполуките си. Лица, места и факти са познати, реалистични, човешки. До средата си филмът поддържа едно интересно темпо, но оттам нататък то се губи. Не ме разбирайте погрешно, в никакъв случай не става скучен – историите на различните герои са забавни, пък макар и вулгарни. Но онази задъханост от началото, която така напомня на „Гепи” или по-новичката „RocknRolla”, се губи, и това сваля малко от качеството на изживяването. Причина за това вероятно се таи и във факта, че филмът е възкратичък за възможностите си – само 92 минути. Подозирам, че тук се е намесил и финансовият фактор – бюджетът е само 700 хиляди евро и за тези пари Явор Гърдев и сценаристът и автор на книгата „Дзифт” – Владимир Тодоров, са се справили блестящо, макар да им се е наложило да сбият доста неща, за да е завършена историята. За сравнение – новият „Бързи и яростни” има бюджет от 86 милиона щатски долара, а е многократно по-глупав филм.

„Дзифт” със сигурност не е за всеки, но пак със сигурност не е лош или слаб филм. Множеството му международни награди, сред които най-значима е „Сребърен Свети Георги” от Московския кинофестивал, не са случайни. Той не само е най-качествената комерсиална кинопродукция на родното кино през последното десетилетие (а те всъщност не са толкова много), но и един от най-добрите криминални филми за миналата година. Гледайте го, по възможност – легално.


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 4555 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.