Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: 20 минути смях: "Злостър - Черното влечуго" (ревю) - Комедия, Брайън Блесд, Питър Бенсън, Питър Кук, Робърт Ийст, Роуън Аткинсън, Тим Макиърни, Тони Роби
20 минути смях: "Злостър - Черното влечуго"

Поредици: 20 минути смях

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 07 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Един епизод с Едмънд може да разсее и най-черните мисли и да развесели човек дори след тежък работен ден. Британците винаги са имали специфичен вкус към комедиите и често остават неразбрани за континенталния зрител. На ситуационните обаче, такива като „Злостър - Черното влечуго”, са царе.

Макар и по-известен в ролята на мистър Бийн, бих казал, че тук Роуън Аткинсън прави истински добра роля. Защото цялото му поведение, гримаси и вкус към самоирония могат да блеснат в най-ярка светлина именно в образа на благороден плужек с големи амбиции.

Изключително свежите скечове и абсурдните ситуации, в които се замесва Злостър, могат да накарат дори човек без абсолютно никакво чувство за хумор да се усмихне. А почитателите на класическата литература получават още един приятен бонус с множеството отпратки към Шекспир, на които можеш да се кискаш на висок глас. Историческата самоирония, нещо толкова типично за британците, пък е уникална. Трудно е да се намери друг толкова пиперлив сериал, който носи хумора, сатирата и забавата във всяка своя сцена.

Всичко започва, когато Едмънд, втори син на краля, закъснява за битка и докато пикае съсича един от воюващите, който се опитва да му отмъкне коня. За негово нещастие това се оказва Ричард, който, въпреки че предлага кралство, само и само да намери добиче, на което да се прибере, се налага да прибегне до завързания на дървото жребец на нашия герой. С напредването на историята, а по-късно с продължение на сезоните – и епохите, нещата около Черното влечуго стават все по-хаотични и по правило събитията се развиват по най-лошия за нашия герой начин.

Препоръката ми е всеки, който се е докосвал до историята на Злостър, а всъщност имайки предвид от колко време се върти по телевизията, това вероятно е почти всеки, който изобщо има телевизор, да прегледа сериите и в оригинал, без дублаж. Защото освен тънкия и понякога не чак толкова тънък хумор, епизодите се отличават и с великолепна игра на думи, в повечето случаи – доста мръснишка, но за сметка на това, колкото и странно да звучи – стилна. Това е нещо, което никога няма да видите, по-скоро чуете, в продукция идваща отвъд Океана. Просто защото изисква наистина много европейски стил да успееш да бъдеш простак и да оставиш впечатление за култура.

По-учудващо е, че колкото и да са стари, колкото и да са гледани, сериите на „Злостър - Черното влечуго” продължават да се гледат и да забавляват искрено. Сигурно, защото този тип хумор не се изтърква толкоз бързо. И може би това е причината, когато човек случайно попадне на приключенията на Злостър, да остане на канала, дори да е гледал конкретния епизод. И защо не – все пак всеки има правото на половин час почивка и смях.

И в заключение бих казал, че далеч не е случайно, че поредицата се нарежда на шестнадесето място от стоте най-велики британски телевизионни шоу-програми. Защото без съмнение е един от най-добрите комедийни сериали в Англия, изпълнен с хумор - запазена марка за Острова, ненадмината британска самоирония и скечове от най-висока класа.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 5352 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.