Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: He's Just Not That Into You (2009) (ревю) - Кен Куапис, Аби Кон, Марк Силвърстейн, Драма, Комедия, Романтика, Бен Афлек, Брадли Купър, Дженифър
He's Just Not That Into You (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 04 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Той не си пада по теб (2009)

Не знаех как да започна това ревю, но може би ще го направя така: Тази лента се нарежда в личния ми „топ” за годината по няколко показателя. А именно най-скучната, най-клиширана комедия, но за сметка на това с най-плоските образи и най-неоригиналните шеги, която съм срещал от началото на лето господне две хиляди и девето насам. А напоследък Дженифър Анистън направи една доста добра роля в „Марли и аз”, та защо ли трябваше да разваля впечатлението по този брутален в чисто естетическо отношение начин.

Филми за любовните перипетии се правят от доста време. Всъщност като жанр този може би трябва да се класира измежду най-лесните - ако просто спазиш канона, резултатите ще са прилични, ако успееш и да избегнеш клишето поне на няколко места - даже по-скоро добри, обаче за последното се иска малко мисъл. За жалост, сценаристи, режисьор и дори актьори са подходили без нея в дадения случай и тя е заместена с едно огромно отегчение, което за сметка на това по перфектен начин се предава на зрителя.

Определят подобни филми като женски. Този обаче си е чиста обида към нежния пол, защото никога жени в един филм не са изглеждали толкова идиотски. За сметка на това пък мъжките роли са до такава степен плоски, че ако във физиката няма идеално равна повърхност, то поне в киното вече има. Но има и приятен бонус - освен всичко това и двата пола са представени като толкова плитки същества, че дори клонят към безкрайност по този показател.

За сметка на всичко казано до момента, хуморът е изтъркан, наситен с различни препратки към модерната американска култура и успява да накара зрителя да се усмихне само ако се замисли и вземе да му хрумне следното: „е толкова тъп филм няма”. Иначе може просто да гледаш, гледаш, гледаш и да се чудиш дали аджеба ти си крив или вселената, в която живеят създателите на лентата - защото тя определено не е нашата - е крива.

За сценария – няколко различни героя, представени чрез няколко различни връзки, които по някакъв чудат начин се сблъскват едни с други. Естествено, имаме отчаяната, чакаща правилния мъж жена, която го срещна, но само за да се направи на недостъпна и после да кисне край телефона, чакайки обаждане. Имаме и образа на жена, чиято дълготрайна връзка обаче не иска да помръдне натам.

Доста добра роля за Дженифър Анистън, ако обаче имаше нещо за игра в нея. Затова пък симпатичните и физиономийки са може би единственото позитивно в лентата, така че нека и простим. И т.н., и т.н., нека не изброяваме всяко клише в романтичните комедии - всички присъстват. Все пак говорехме за фабулата. Тя се заключва в следното - мъжете до един са гадове, чиято единствена цел е да разбиват женските сърца.

И така - ако ви се гледа най-плоската, най-клиширана комедия на годината, която обаче се отличава и с това, че се точи като народна песен и над половината е обяснения и разсъждения обикалящи от всички страни един или друг очеизваден факт - това е вашата лента. Затова пък с впечатляващ кастинг, който спокойно би могъл да бъде и следващия състав на Оскарите. Само дето всеки от тях ще трябва да бъде там за някой друг филм, в който е участвал. Което ме навява на мисълта, че това би могло да е повод да гледа човек лентата - много звезди на едно място. Но ако въобще минава за причина, то със сигурност е единствената.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 5135 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.