Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робин Хоб: "Лорд Златен" (ревю) - Робин Хоб, Фентъзи, "Golden Fool", Американска литература, Нови книги
Робин Хоб: "Лорд Златен"

Поредици: Шутът и убиецът

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 03 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

„Лорд Златен”, книга втора от поредицата на Робих Хоб „Шутът и убиецът”, за пореден път доказа какви изключителните качества на разказвач притежава американската писателка. Бясното преследване отстъпва място на дворцовата интрига и семейните проблеми. Тронът на Пророците от много време не е бил изправен пред такъв пъзел, какъвто оформят събитията след връщането на принца. Фицрицарин Пророка за пореден път се изправя пред саможертвата в името на фамилията, но този път Осезаващото копеле няма подкрепата на намерилия смъртта си вълчи другар.

Въпреки че сюжетът предполага по-малко динамика, отколкото „Мисията на шута”, всички филизи на множеството преплитащи се в замъка интриги правят книгата не по-малко, дори бих казал, по-интересна. Всичко се случва по най-лошия възможен начин. Бъдещи съюзници, които не могат да се гледат, се засичат в залите на замъка Бъкип, за да стане пъзелът още по-сложен. А нови и нови елементи се добавят към него от глава на глава, затягайки възела около главните герои до момента, когато пътят е очевиден, само защото е само един – да следват съдбата си.

Кой е вътрешният човек на петнистите в замъка, какво е значението на подслушаните думи на островитяните, дали истинските дракони заслужават риска от война. Всичко това е допълнено от малките, но далеч не незначителни тревоги на Фиц за децата му – истинското и осиновеното, тя изправена пред угрозата да стане Жертва, а той – да провали новия си, самостоятелен живот. Крехки и стари приятелства са подложени на изпитание, а саможертвите и компромисите, които всеки трябва да направи със себе си, стават все повече и по-големи.

И всичко в името на една цел – добруването на Шестте Херцогства и дългът към короната и семейството. Във всички възможни смисли. И когато всичко изглежда безнадеждно, Робин Хоб изправя пред последната възможна жертва – живота.

Книгата ще ви държи в напрежение от първата до... е, тук е първият проблем – не до последната страница. Финалната част, по причина явно да затвърди относително добрия завършек на всичко, спокойно може да ви приспи, ако сте потънали в света на Пророците нощем. Не защото това, което става е важно, а тъй като гордиевият възел вече е разплетен и някак звучи излишно историята да се точи стотина страници след това. Друг проблем, който изтъкнах, е дразнещият подбор на имена. Той може бързо да накара читателя да отхвърли написаното като несериозно, защото създава впечатление за класическа приказка, но за съвсем малки деца.

Трето – трудно се влиза в историята, ако не си се запознал с предишната книга от поредицата, а още по-добре и с предишната поредица. Въпреки това дори такъв човек относително бързо би се ориентирал в случващото се и би имаш шанса да се наслади на написаното. Макар и не в толкова пълна степен. Което обаче е трудно да се посочи като дефект при поредица, особено подвизаваща се в жанр като фентъзи.

Препоръката ми? Ако обичате света на магията, интригата и добре разказаната заплетена история – това е вашият роман. Ако обаче нямате афинитет към модерната приказка, тогава може би трудно ще се абстрахирате от някои дребни, но твърде натрапчиви елементи, които могат да ви съсипят удоволствието – така че преценете дали бихте преглътнали имена като Умен, Предан, Любезен, Търпение и т.н. и ако да – това отново е вашата книга. Ако ли отговорът е негативен – само вие губите, тъй като книгата все пак си заслужава.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3941 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.