Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Формула 1, сезон 2009: Голямата награда на Австралия, състезание (обзор) (статия) - Формула 1, ГП на Австралия, Състезание, Браун ГП, Дженсън Бътън, Рубенс Барикело, Тойота, Ярно Трули
Формула 1, сезон 2009: Голямата награда на Австралия, състезание (обзор)

Поредици: Формула 1, сезон 2009

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 29 март 2009.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Вече официално може да се каже, че най-бързите коли на стартовата решетка са шедьоврите на Рос Браун и компания. Всъщност това твърдение стана ясно още като, в духа на отварянето към почитателите на автомобилния спорт, бяха публикувани теглата на болидите след квалификацията, показващи, че пилотите на Браун ГП далеч не са били с малко гориво. Също така бихме могли да обърнем внимание на факта, че автомобилите им са адски здрави и цялостната концепция в аеродинамично отношение е изпипана до последния детайл. Защо?

След като още на старта Барикело беше ударен от единия Макларън, което разруши толкова скандалния дифузьор, и в последвалия си контакт с друг болид изгуби немалка част от предното си крило, темпото му бе не по-ниско от това на пилотите около него. Учудваща здравина от една страна – малко коли биха могли да стигнат до финала след толкова много и сериозни контакти и макар че с повечко късмет, отколкото друго, бразилецът стигна до второто място, цялостното му представяне показа колко е важен опитът и колко добър е болидът, който явно поне в първите стартове ще виждаме често отпред.

За Дженсън Бътън състезанието протече абсолютно гладко. Британецът напомни, че Люис Хамилтън не е единственият британски пилот в колоната по най-добрия възможен начин. Без да изпуска лидерската позиция, убедително до такава степен, че изпусна водачеството съвсем за малко при спирането в бокса, но без да предизвика дори нотка на съмнение дали това може да доведе до някаква промяна. Също така показа, че е наистина бърз, че ако е имал шанса да попадне в добър отбор с добра кола можеше английския шампион след Хил да се казва Бътън, а не Хамилтън, или иначе казано, че просто е един адски добър пилот.

Първа победа на дебютиращ отбор от над тридесет години, втора за Бътън в кариерата му и двойна за Браун ГП, отбор, за който до последно не се знаеше ще успее ли изобщо да стартира. Тим в който липсват части, няма резервна кола и изобщо положението остава нелеко дори в момента, въпреки намерения генерален спонсор в лицето на Върджин Груп. Въпреки това си мисля, че има потенциала да се превърне в един от успешните независими отбори на стартовата решетка, ако продължи в същия дух. А с човек като Рос Браун на кормилото е ясно, че приказката е възможна.

Тойота и Ярно Трули също имаха повод да празнуват. След като направиха сравнително слаба квалификация, се доказа, че проблемите никога не идват сами. След инспекция се установи, че задното крило е променило геометрията си, а по правилник този елемент трябва да бъде неподвижен, така че логично дойде дисквалификацията. Трули стартира от бокса, натисна колата, даде всичко от себе си, когато трябваше да задържи някой го правеше, когато се налагаше да изпревари – изпреварваше. И с известна доза шанс, същия който помогна на най-опитния пилот в историята на Формула 1 – Рубенс Барикело, стигна до подиума.

Тойота имаха още една причина за положителни емоции, а именно петото място на Тимо Глок, който, макар да не успя да направи всичко, което колегата му изпълни, все пак кара добре и резултатът дойде. За изненада може да се брои позицията на пилота между двамата, а именно тази на Люис Хамилтън, която може да се определи с две думи – шанс, концепция на болида и КЕРС. Шанс, тъй като Фелипе Маса отпадна поради технически проблем, Кими Райконен отиде на опашката на колоната след пилотска грешка, Робът Кубица и Себастиан Фетел пък се удариха. Концепция тъй като решението на Макларън, което ги прави бавни, а именно повече скорост на правите, но по-ниска аеродинамична ефективност, му донесе предимство при изпреварванията. И системата за регенериране на кинетичната енергия по същата причина.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо също се възползва от бонусите, които системата дава. Неслучайно в една радио комуникация чухме думите „не мога да го изпреваря, всеки път натиска КЕРС”. Нещо, което и във Ферари демонстрираха, че може да поизравни силите, макар че нелепата грешка на световния шампион за 2007 и поредния проблем в болида на претендента за титлата година по-късно не позволиха на черните кончета да заемат по-престижни позиции от последната.

Най-бързият в тренировките – Нико Розберг, с Уилиамс Тойота, също показа, че един дифузьор не прави болида. Просто бе доста бавен, със или без него. И така седмото място изглежда логично, на фона на показаното на пистата. Осми се нареди Себастиан Буеми с Торо Росо, като демонстрация на великолепната визия на компанията Ред Бул за откриване на нови таланти, от която в момента основния отбор бере плодовете, чрез Себастиан Фетел. Великолепен резултат за младия швейцарец в първото му състезание във Формула 1. Дошъл между другото след едно наистина добро каране.

Разочарованията. Измежду по-малките е изключително лошия старт на Барикело, който доведе до голяма част от инцидентите на първи завой. Странното неумение на другия изключително опитен пилот – Джанкарло Фисикела, да уцели мястото за спиране в бокса. След подобно изпълнение, пилотът на Форс Индия трябва да се замисли защо кариерата му се разви по такъв начин и защо не беше съвсем сигурно мястото си в отбора. Изключително разочароващото отпадане на Хейки Ковалайнен, който за пореден път показа, че всъщност втори пилот му приляга повече, отколкото реален претендент за нещо. Рено го осъзнаха бързо, но мисля, че и Макларън осъзнаваха този факт, като му предложиха пилотско място.

Но най-големите разочарования бяха Кими Райконен, който с нелепата си и абсолютно непредизвикана грешка ни напомни за миналия си сезон, съотборника му във Ферари Фелипе Маса, чийто технически проблем по някакъв начин ни препрати към сезон 2008, когато недобре организираната работа в тима му изяде титлата, но най-вече Робърт Кубица и Себастиан Фетел.

Сблъсъкът между двамата дойде след като се движеха на втора и трета позиция, дошли в резултат на наистина великолепното каране и на двамата, намерените настройки в последния момент за БМВ-то на поляка и демонстрацията, че дизайните на Ейдриан Нюи все пак са по правило адски бързи. Фетел губеше темпо, но Кубица може би прекалено прибързано предприе маневрата и не прецени възможностите. Така затваряйки вратата пред младия германец, едва три обиколки преди финала двата болида се оказаха напълно разрушени. И докато полският пилот спря още в следващата мантинела, Фетел напомни за отдавна отминали времена с опита си все пак да финишира на три гуми и без предно крило. И действително с излязлата кола за сигурност можеше и да се получи. Не стана, но е похвален опита.
А иначе болидът на Ред Бул, конструиран под ръководството на Нюи наистина подхожда за стила на пилотиране на Фетел и няма как да искаме по-добра демонстрация на това. Кубица пък отново бе по-бърз от бързия Ник, при това без КЕРС, за разлика от него - и след два дни лутане в настройките, през което време дори стигна до откровението: „Все едно не карам нашия болид. Нямам сцепление и каквото и да правим това не се променя”.

Анализът на състезанието обаче показа няколко неща. Много изпреварвания, голямо шоу и в този дух промените в правилата се оказаха напълно оправдани. От друга страна завъртането на Казуки Накаджима ни показа нагледно, че с толкова малко задно крило грешките не само не са изключени, но и никога не са били толкова вероятни. И може би е резонно да бъде оставен задния дифузьор на трите отбора, със спорно решение, тъй като без него уравнението изглежда прекалено трудно за решение, а все пак Формула 1 е автомобилен спорт, а не шоу „Катастрофа”.

Оказаха се неоправдани и вълненията покрай ширината на предното крило и как тя ще предизвика катаклизъм на първия завой. Всъщност можеше да се размине дори без инциденти, ако Рубенс Барикело не беше избрал неутрална предавка забавяйки се по този начин на старта и предизвиквайки един малък ад за пилотите зад себе си. Вероятно пилотите са били по-внимателни, но по-важното е, че е очевидно, че ако внимават достатъчно проблемите могат да бъдат сведени до минимум. Все пак такива могат да изникнат достатъчно рядко – на старта и при изпреварване, това са едва няколко мига от едно състезание.

Също така опасенията, че смяната на носа ще трае прекалено дълго се оказаха безпочвени. Механиците на Браун ГП се справиха с това упражнение с време, не по-голямо преди. Дори даже малко по-бързо, може би.

Но в техническо отношение най-вече изпъкна КЕРС. Никой не очакваше, че системата ще улесни чак толкова изпреварването. Пилотите без нея практически се мъчеха, а за тези с нея всичко изглеждаше като детска игра. Не се съмнявам, че след като по-бърз болид не успя да изпревари по-бавен, този на Алонсо, но оборудван с новата играчка на инженерите във Формула 1, то съвсем скоро ще видим още коли, които я използват. Просто иначе трябва да имаш наистина гениално решение при концепцията на аеродинамиката, за да можеш да бъдеш наистина бърз. Нещо, което, между другото, явно присъства при Рос Браун и компания, които се плаша какво темпо могат да дадат с КЕРС.

В заключение можем само да кажем, че първият старт донесе много емоции, положителни за едни, отрицателни за други. Видяхме както разочарования, така и приятни изненади, като доброто класиране, което, ако не беше ударът с Кубица, Ред Бул и Себастиан Фетел можеха да отбележат. Но най-вече видяхме много изпреварвания, голяма битка и на стратегическия фронт и на пистата. Така че спокойно можем да се надяваме, че сезонът ще бъде нещо наистина интересно, ще бъде онова, което всички очакваме от Формула 1. Но засега не можем да изведем тенденции, така че след седмица, след старта за голямата награда на Малайзия ще можем да говорим повече за тях.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 4491 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.